Μειωμένη αναμένεται η νέα σοδειά ελιάς στην Ισπανία


Μετά την άφθονη εσοδεία 2013/14, οι κλιματικές συνθήκες και η παρενιαυτοφορία αναμένεται να περιορίσουν τη συγκομιδή 2014/15.
Παρότι οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα ήταν επαρκείς, το κύμα καύσωνα τον Μάιο επηρέασε σημαντικά την ανθοφορία και την ανάπτυξη του καρπού, ειδικά ορισμένων πιο ευαίσθητων ποικιλιών. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του τομέα, γενικότερα, σε όλες τις παραγωγές περιοχές και ποικιλίες, ο καρπός έρχεται πρώιμα, παρουσιάζει καλό μέγεθος και είναι υγιής, εκτός από συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν από το δάκο.
Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η νέα παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς θα είναι χαμηλότερη από το μ.ό. των τελευταίων 5 ετών, υπογραμμίζοντας την αύξηση της ποικιλίας της manzanilla (που σε κάποιες περιοχές μπορεί να ξεπεράσει τις 161 χιλ. τόνους) και τη χαμηλότερη παραγωγή των gordal (η πρώτη εκτίμηση μιλά για μικρότερη των 31 χιλ. τόνων), cacerena και carrasquena, κυρίως λόγω της παρενιαυτοφορίας. Για την Hojiblanca, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 248.000 τόνους.
olivenews.gr