Μόλις 59 οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί στη Μεσσηνία το 2014 !


Κατάρρευση της οικοδομικής  δραστηριότητας στη Μεσσηνία
 
 Την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, συνεπεία της κρίσης που πλήττει τη χώρα, αποτυπώνουν με εύγλωττο τρόπο τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Καλαμάτας, καθώς απεικονίζεται μεγάλη μείωση – μεταξύ άλλων – στην έκδοση αδειών ανέγερσης κτηρίων, οι οποίες από 239 το 2012 μειώθηκαν σε 138 το 2013, ενώ για το 2014 (μέχρι 4 Αυγούστου) ανέρχονται σε 59.
Τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν μόνο στην Καλαμάτα και στην περιοχή της, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας, δεδομένου ότι Πολεοδομικά Γραφεία λειτουργούν στην Πύλο και στην Κυπαρισσία, καλύπτοντας αντίστοιχες περιοχές.
Γενικότερα, η οικοδομή ήταν επί δεκαετίες ένας κλάδος ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ δεδομένου ότι από τη μια μεριά απασχολούσε σημαντικό αριθμό εργατών, τεχνιτών και μηχανικών και, από την άλλη, με το να χρησιμοποιεί υλικά από πολλούς άλλους (τσιμεντοβιομηχανία, χαλυβουργία, υλοτομία, λατομεία κ.λπ.) ενίσχυε την απασχόληση και σε αυτούς.
Μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ και την απλόχερη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους, η οικοδομή γνώρισε μεγάλη άνθηση τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000 και ενισχύθηκε από την κατασκευή των ολυμπιακών έργων. Όλα αυτά μέχρι και το 2007.
Ήρθε, όμως, η παγκόσμια οικονομική κρίση και στη συνέχεια τα μνημόνια και η οικοδομική δραστηριότητα κυριολεκτικά κατέρρευσε. Στην κατάρρευση αυτή της οικοδομής οφείλεται και ένα σημαντικό ποσοστό της μεγάλης αύξησης της ανεργίας.
Με βάση και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (η ΕΛΣΤΑΤ) για την Πελοπόννησο, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας μεταξύ των ετών 2007 και 2013 αγγίζει το 76,8%!.