«Ναι» από το Δ.Σ. Τριφυλίας στο Προεδικό Διάταγμα παρά τις αντιδράσεις


Για τον Κυπαρισσιακό

Του Ηλία Γιαννόπουλου 

 Θετικά, στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, τάχθηκε στην προχθεσινή συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας, παρά τις αντιδράσεις και διαφωνίες συλλόγων, φορέων και κατοίκων, στην πρόταση για δόμηση σε συγκεκριμένη Ζώνη στην Ελαία. Το Σώμα, γνωμοδότησε θετικά, σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου Κώστα Κόλλια, ότι το σχέδιο του Π.Δ. κινείται στη βάση της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας και συνάδει με αυτή, που ζητούσαν να θεσπιστούν κανόνες προστασίας αλλά με μέτρα που θα επιτρέπουν και την ήπια μορφή ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με διαφοροποίηση των Ζωνών σε σχέση με αυτά που προτείνονται.
Εισαγωγικά, ο δήμαρχος Τριφυλίας αναφέρθηκε στο «ιστορικό» του θέματος και στο πώς το ΥΠΕΚΑ έφτασε στην ανάθεση μελέτης και τη σύνταξη σχεδίου Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου. Επίσης, ανέφερε ότι της συνεδρίασης του Σώματος προηγήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, με δική του πρωτοβουλία, για να ακουστούν και κατατεθούν όλες οι απόψεις και θέσεις συλλόγων και φορέων. Ακόμη, ανέφερε πως η διαδικασία της Διαβούλευσης ορίστηκε από το ΥΠΕΚΑ και καθένας μπορεί να εκφράσει εκεί την άποψη και θέση του, για τροποποιήσεις και βελτιώσεις.
Η «πρόταση – ρύθμιση» του σχεδίου Π.Δ. που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, όπως έχουμε τονίσει στο «Θ», είναι το γεγονός ότι μεταξύ δύο Περιοχών Προστασίας της Φύσης από Ελαία έως Αγιαννάκη (αμμοθίνες και δάσος Ελαίας) υπάρχει γεωργική γη, στην οποία προτείνεται να επιτραπεί η δόμηση. Η, δε, συγκεκριμένη Ζώνη, είναι αυτή όπου προωθείται επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών, κάτι που, όπως είναι γνωστό, εδώ και ενάμιση χρόνο ξεσήκωσε «τσουνάμι» αντιδράσεων, με το δημοτικό συμβούλιο, σχεδόν ομόφωνα πλην δύο λευκών ψήφων, να αποφασίσει ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα δε συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία στην περιοχή. Χθες, ωστόσο, σχεδόν οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι που τότε έλεγαν ότι δε συνάδει, συμφώνησαν με την πρόταση του σχεδίου Π.Δ. για δόμηση σε εκείνη την περιοχή, με εκπροσώπους φορέων και συλλόγων να τους καταγγέλλουν για «κωλοτούμπα»! Δημοτικοί σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους, απέφυγαν να μιλήσουν ξεκάθαρα για το συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά με γενικές αναφορές σημείωναν την ανάγκη για προστασία αλλά και ανάπτυξη, η οποία δε μπορεί να έρθει με καθολικές απαγορεύσεις. Κάποιοι, μάλιστα, έδιναν και «μπράβο» στο ΥΠΕΚΑ για το σχέδιο Π.Δ. που είναι υπό διαβούλευση.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, αναφέρθηκαν σε μεμπτά και αντιφατικά στοιχεία της ΕΠΜ για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, ενώ τόνισαν πως για το συγκεκριμένο τμήμα που προωθείται η επιχειρηματική δραστηριότητα υπάρχει η νομοθεσία για οικονομικά αντισταθμίσματα ώστε να μη διαχωριστεί – όπως γίνεται με το Π.Δ. – η συνέχεια και το ενιαίο της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του οικοτόπου, δηλαδή αιγιαλός, αμμοθίνες και δάσος Ελαίας. Έκαναν, μάλιστα, και λόγο για μεθόδευση, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας, Παύλος Γκραίκης, ευθέως είπε ότι ο μελετητής τους είπε ότι δέχθηκε πιέσεις για να κάνει την πρόταση για δόμηση στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ η Στέλλα Ριτσάτου, από το Σύλλογο Ελαιωτών, σημείωσε πως ο Σύλλογος είναι αντίθετος με τη συγκεκριμένη πρόταση για δόμηση σε εκείνη την έκταση, αναφέροντας τη νομοθεσία και τα οικονομικά εργαλεία της Ε.Ε. για οικονομικά αντισταθμίσματα. Τελικά, το Σώμα κατά πλειοψηφία αποφάσισε και γνωμοδότησε θετικά, ενώ κατά τάχθηκαν ο Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο Σαράντος Κουκούμης και ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η πρόταση που τέθηκε προς ψήφιση είναι γενική, αόριστη και βεβιασμένη, χωρίς να αναφερθούν τα σημεία του σχεδίου Π.Δ. και δίχως το Σώμα να γνωρίζει τις απόψεις – προτάσεις φορέων και συλλόγων, όπως αυτές κατατέθηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης ώστε να συζητήσει και να προτείνει.