Οι αληθινοί Έλληνες…


Ο Γκίντερ Γκρας, η Ναντίν Γκόρντιμερ, ο Ντάριο Φο, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Κώστας Γαβράς και άλλες σημαντικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου πνεύματος υπέγραψαν αίτηση προς την UNESCO, ζητώντας να χρησιμοποιήσει τη διεθνή επιρροή της για την προστασία των ελληνικών μνημείων και έργων τέχνης που βάλλονται άμεσα από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Αυτό που ζητούν στην πραγματικότητα είναι να εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οποίες έχει υπογράψει και η Ελλάδα.
Η προσφυγή, την οποία υπογράφουν Νομπελίστες συγγραφείς, σημαντικοί πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος, σημειώνει τις «καταστροφικές συνέπειες» που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Επισημαίνουν πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού έχει κοπεί περισσότερο από το ήμισυ σε μόλις τρία χρόνια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μια χώρα που διαθέτει 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και 19.000 μνημεία και αξιοθέατα.
Επιπλέον, η προσφυγή αναφέρεται στην αντισυνταγματικότητα μιας πιθανής ιδιωτικοποίησης των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων. Σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ευρήματα είναι εθνική περιουσία και ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. «Η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων επηρεάζει δραματικά την κληρονομιά και αποδυναμώνει την προστασία και τη διατήρηση λόγω της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων» συμπληρώνεται.
Α.Π.