Οι ελιές Καλαμών κατέκτησαν τις ΗΠΑ


Οι ελιές Καλαμών κατέκτησαν τις ΗΠΑ… Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το έτος 2013. Στην έκθεση καταγράφεται ότι οι ελληνικές ελιές (ειδικά αυτές της Καλαμάτας) έχουν μεγάλη αναγνώριση στις ΗΠΑ, αλλά και σπουδαίες δυνατότητες διεύρυνσης μεριδίου αγοράς.
Συγκεκριμένα, το ελληνικό μερίδιο επί του συνόλου των κατηγοριών των εισαγόμενων ελιών στις ΗΠΑ υπερβαίνει το 70%, με την Τουρκία και την Ιταλία να υπολείπονται κατά πολύ και σε αξία εισαγωγών.
Η χώρα μας είναι, επίσης, μακράν ο πρώτος προμηθευτής της αμερικανικής αγοράς σε λαβράκι και τσιπούρα, που είναι τα πλέον αναγνωρίσιμα προϊόντα, με αυξανόμενη αναγνώριση από τους καταναλωτές και με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των εξαγωγών μας σε φασόλια παρασκευασμένα ή διατηρημένα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ των προμηθευτών της κατηγορίας και αφήνοντας πίσω Μεξικό και Ιταλία (παρουσίασαν σημαντική μείωση περίπου 19,2% και 85% αντίστοιχα).
Βάσει των στοιχείων της Αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η χώρα μας ήταν το 2013 ένας εκ των τριών πρώτων προμηθευτών της αμερικανικής αγοράς, μεταξύ άλλων, σε τυροκομικά προϊόντα (τυριά από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα, φέτα), ελιές (εκπυρηνωμένες, πράσινες-διατηρημένες), θαλασσινά, ροδάκινα, σύκα νωπά ή αποξηραμένα.
ΠΗΓΗ: agrotypos.gr