Προβλέπονται ενιαίες διαστάσεις και ίδια τέλη για τα περίπτερα στην Καλαμάτα


Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα παραπεμφθεί η απόφαση που έλαβε χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σχετικά με την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου στα περίπτερα του Δήμου Καλαμάτας.
Ειδικότερα, προτείνεται με απόφαση δημάρχου να συστηθεί τριμελής επιτροπή για την εξέταση θεμάτων που αφορούν στην κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από τα περίπτερα (κουβούκλιο και υπαίθριος κοινόχρηστος χώρος). Η επιτροπή αποτελείται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, υπάλληλο του αρμόδιου τμήματος εμπορικών δραστηριοτήτων και τεχνικό υπάλληλο που ορίζεται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Έργο της είναι να γνωμοδοτεί επί των αιτήσεων για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου και για τις διαστάσεις των κουβουκλίων των περιπτέρων. Το δε περιεχόμενο της γνωμοδότησης είναι δεσμευτικό για το αρμόδιο όργανο.
Όσον αφορά στα κουβούκλια των περιπτέρων, τα αποδεκτά γεωμετρικά χαρακτηριστικά είναι: μήκος 2,40 μ., πλάτος 2,10 μ., ύψος 2,80 μ. Υπερβάσεις των παραπάνω διαστάσεων είναι δυνατόν να εγκριθούν, μόνο αν αυτές αυξάνουν τον καταλαμβανόμενο από το κουβούκλιο χώρο (εμβαδόν κουβουκλίου) μέχρι ποσοστού 30%.
Για τα περίπτερα με υφιστάμενες άδειες εκμετάλλευσης και εκμίσθωσης, που έχουν διαστάσεις μεγαλύτερες από τις παραπάνω, δίνονται προθεσμίες:
α) έως τις 31-12-2014 για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους ή τους μισθωτές για την έγκριση των υπερβάσεων κατά την ανωτέρω ρύθμιση, μετά από γνωμοδότηση της επιτροπής και β) έως τις 31-12-2016, ώστε οι δικαιούχοι ή οι μισθωτές τους να μεριμνήσουν για την ανακατασκευή ή την αντικατάσταση των κουβουκλίων με μικρότερες κατασκευές.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα γίνεται ανάκληση της άδειας εκμετάλλευσης του περιπτέρου.

Υπαίθριος κοινόχρηστος χώρος
Ο χώρος γύρω από το περίπτερο, που μπορεί να παραχωρηθεί για την τοποθέτηση ψυγείων για παγωτά αναψυκτικά κ.λπ., δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6,5 τ.μ. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση του υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου που θα συνοδεύεται από σκαρίφημα, όπου θα αποτυπώνεται η ακριβής τοποθέτηση των ψυγείων πέριξ του κουβουκλίου. Οι αιτήσεις θα εξετάζονται και θα αξιολογούνται από την επιτροπή των περιπτέρων, η οποία θα καθορίζει την έκταση της επιφάνειας που τελικά θα παραχωρείται.
Υπερβάσεις που τυχόν διαπιστωθούν μετά τη χορήγηση της άδειας θα έχουν ως συνέπεια και την ανάκληση της άδειας εκμετάλλευσης του περιπτέρου.

Τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου
Τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου εξακολουθούν να ισχύουν ως εξής:
Για τον υπαίθριο χώρο: 20 ευρώ/τ.μ./έτος.
Για το χώρο που καταλαμβάνει το κουβούκλιο: 100 ευρώ/τ.μ./έτος.

Τέντες περιπτέρου
Οι τέντες των περιπτέρων θα πρέπει να βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το έδαφος και να καλύπτουν τον υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο που έχει παραχωρηθεί. Οι κατακόρυφοι ανεμοφράκτες που τοποθετούνται στα περίπτερα, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο όταν επικρατούν άσχημα καιρικά φαινόμενα (αέρας, βροχή) για την προστασία των εμπορευμάτων τους. Η στερέωσή τους στο έδαφος απαγορεύεται.
Τέλος, προτείνεται να τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη απόφαση από την 1η Ιανουαρίου.