Προβληματικές οι παιδικές χαρές στο Δήμο Μεσσήνης


ΜΟΝΟ 4 ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Προβληματικές αποδεικνύονται οι περισσότερες παιδικές χαρές στο Δήμο Μεσσήνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας από την Τεχνική Υπηρεσία, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι παιδικές χαρές που βρίσκονται στο κεντρικό πάρκο, τον Άγιο Ιωάννη, τη Γεωργίου Παπανδρέου και τις Εργατικές Κατοικίες τελούν υπό ανακατασκευή, με εργασίες διαμόρφωσης των χώρων, προμήθεια και τοποθέτηση νέων οργάνων, προκειμένου να πιστοποιηθούν.

Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης
Στο πάρκο Συνοικισμού υπάρχει χώρος οριοθετημένος αλλά όχι περιφραγμένος, με κάποια παιχνίδια που χρήζουν συντήρησης. Απαιτείται περίφραξη και έλεγχος για την πιστοποίησή τους, αλλά και πιστοποίηση της καταλληλότητας του χώρου.
Παραλία Μπούκας: Δυτικά του αναψυκτηρίου της Μπούκας στην παραλία υφίσταται σε μη περιφραγμένο χώρο τοποθετημένο ένα πολυσύνθετο όργανο, στο οποίο έχει γίνει προσπάθεια συντήρησης των ξύλινων τμημάτων του, απαιτείται όμως περαιτέρω έλεγχος στις μεταλλικές αλυσίδες και στα επί μέρους τμήματά του και γενικότερα έλεγχος για το αν είναι δυνατόν να πιστοποιηθεί.
Νότια του αλσυλλίου Μπούκας στην παραλία είναι, επίσης, εγκατεστημένα σε μη περιφραγμένο χώρο τρία ξύλινα όργανα. Απαιτείται συντήρηση των οργάνων και έλεγχος για την πιστοποίηση τους, όπως και για την πιστοποίηση της καταλληλότητας του χώρου.
Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής: ο χώρος είναι συνολικά περιφραγμένος, ενώ ο χώρος της παιδικής χαράς είναι οριοθετημένος μόνο με κράσπεδο. Απαιτείται συντήρηση των οργάνων και έλεγχος για την πιστοποίησή τους και την πιστοποίηση της καταλληλότητας του χώρου.
Για τις παιδικές χαρές σε 1ο και 5ο Νηπιαγωγεία, 2ο και 4ο Νηπιαγωγεία, 3ο Νηπιαγωγείο και 3ο Δημοτικό Σχολείο απαιτείται συντήρηση των οργάνων και έλεγχος για την πιστοποίησή τους, αλλά και για την πιστοποίηση της καταλληλότητας του χώρου.
Όσον αφορά στον 1ο Παιδικό Σταθμό, πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα τα δύο όργανα που υπάρχουν, ενώ ζητήθηκε να αφαιρεθεί η κούνια των νηπίων στον 3ο Παιδικό Σταθμό, όπου απαιτείται συντήρηση των οργάνων και έλεγχος για την πιστοποίηση τους, αλλά και την πιστοποίηση της καταλληλότητας του χώρου.
Στην παιδική χαρά στην οδό Αγίου Αθανασίου προτείνεται η αποξήλωση στις δύο τραμπάλες και η διερεύνηση για τη χρήση και την τελική διαμόρφωση του χώρου σύμφωνα με τις αναγκαίες προδιαγραφές.
Στις παιδικές χαρές Αβραμιού, Ανάληψης, Καρτερολίου και Μάδενας, χρειάζεται συντήρηση και έλεγχος πιστοποίησης των οργάνων, της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς. Το ίδιο συμβαίνει και στο Μαυρομμάτι, όπου επίσης απαιτείται η κατασκευή κιγκλιδώματος πάνω στο τοιχίο για την ασφάλεια των παιδιών.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και οι παιδικές χαρές σε Νεοχώριο και Πιλαλίστρα, ενώ στην Πιπερίτσα απαιτείται αποξήλωση των οργάνων και καθορισμός νέου χώρου με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Δημοτική Ενότητα Αίπειας
Στη Δημοτική Ενότητα Αίπειας, οι παιδικές χαρές σε Αδριανή, Λογγά και οι δύο της Μηλίτσας εμφανίζουν την ίδια εικόνα, καθώς χρήζουν συντήρησης και ελέγχου πιστοποίησης των οργάνων, της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Δημοτική Ενότητα Ανδρούσας
Οι δύο παιδικές χαρές στη Δημοτική Ενότητα Ανδρούσας και συγκεκριμένα στην Ελληνοεκκλησιά και στο Μαγγανιακό, χρήζουν συντήρησης και ελέγχου πιστοποίησης των οργάνων, της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Δημοτική Ενότητα Αριστομένους
Καλύτερη είναι η κατάσταση στην παιδική χαρά του Αριστομένη, όπου όμως, όπως και σε αυτές της Άνω Βούταινας, του Κεφαλόβρυσου, του Μάνεσι, της Πελεκανάδας και του Στρεφίου, απαιτείται έλεγχος πιστοποίησης των οργάνων, της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της βάσει της σχετικής από υπουργικής απόφασης.
Στη Πλατανόβρυση, αφού ξηλωθούν όλα τα όργανα, απαιτείται καθορισμός και έλεγχος της καταλληλότητας του χώρου για την κατασκευή νέας παιδικής χαράς βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Δημοτική Ενότητα Βουφράδας
Στη Δημοτική Ενότητα Βουφράδος, για τις παιδικές χαρές σε Βλάσση, Κουρτάκι, Μηλιώτη, Πετρίτσι, Χαραυγή, Χατζή και Καζάρμα, χρειάζεται συντήρηση και έλεγχος πιστοποίησης των οργάνων, της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Δημοτική Ενότητα Ιθώμης
Στις παιδικές χαρές σε Αριστοδήμειο, Αρσινόη, Βαλύρα, Ζερμπίσια, Κεφαλινού, Λάμπαινα, Αρχαία Μεσσήνη και Ρευματιά της Δημοτικής Ενότητας Ιθώμης, χρειάζεται συντήρηση και έλεγχος πιστοποίησης των οργάνων, της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης. Ωστόσο, στα Ζερμπίσια ο χώρος κρίνεται και ακατάλληλος, λόγω παρουσίας ευαίσθητων και επικίνδυνων για πτώση ευκάλυπτων.

Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου
Όσον αφορά στη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου, η κατάσταση έχει ως εξής: Στη Δροσιά, χρήζουν συντήρησης και ελέγχου πιστοποίησης των οργάνων, της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Στο Καλοχώρι, απαιτείται επανακαθορισμός του χώρου, αποξήλωση όλων των παλιών οργάνων και έλεγχος της καταλληλότητας του χώρου για την κατασκευή νέας παιδικής χαράς, βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Στο Νερόμυλο απαιτείται αποξήλωση των παλιών οργάνων και καθορισμός και έλεγχος της καταλληλότητας του χώρου για την κατασκευή νέας παιδικής χαράς βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Στο Πεταλίδι απαιτείται έλεγχος για το αν τα υφιστάμενα όργανα μπορούν να επισκευαστούν και στη συνέχεια έλεγχος πιστοποίησης των οργάνων, της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Δημοτική Ενότητα Τρικόρφου
Τέλος, στη Δημοτική Ενότητα Τρικόρφου, η εικόνα που παρουσιάζουν οι παιδικές χαρές τόσο στο Κλήμα όσο και στην Κορομηλιά, δε διαφέρει από τη γενικότερη κατάσταση. Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αυτή στο Κλήμα χρήζει συντήρησης και ελέγχου πιστοποίησης των οργάνων, της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης. Στην Κορομηλιά, η παιδική χαρά που βρίσκεται στη πλατεία χρήζει συντήρησης και ελέγχου πιστοποίησης των οργάνων, της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης.