Στα… κάγκελα οι πολίτες και στη Μεσσηνία για τον ΕΝΦΙΑ


Φιάσκο η Ιστορία
 
Αναβάλλεται η πρώτη δόση για ένα μήνα, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Η ανακοίνωση του νέου χαρατσιού της ακίνητης περιουσίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε πόλεις και χωριά. Στη Ζάκυνθο κατέλαβαν υποκαταστήματα τραπεζών, τα τηλέφωνα των κυβερνητικών βουλευτών, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρει φωτιά και οι βρισιές που λέγονται δεν μπορούν να καταγραφούν.
Έτσι, οι καθοδηγητές ψυχών και συνειδήσεων, βλέποντας το οργισμένο ποτάμι, άρχισαν αμέσως το παιχνίδι τους. Αυτό των υποσχέσεων για βελτίωση του φόρου, του περίφημου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Συζητώντας το θέμα με λογιστές που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα, μας έλεγαν χθες ότι η κατάσταση μοιάζει με λαβύρινθο, οι αποδέκτες των σημειωμάτων έχουν πανικοβληθεί και προσπαθούν όλοι μαζί, μέσω των ειδικών, να βγάλουν άκρη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δ. Τσίχλης μάς είπε χθες το πρωί ότι «ο νόμος είναι πέρα για πέρα άδικος, επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων και γενικώς πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη στο… γόνατο. Μοναδικός στόχος του μέτρου δεν είναι να επιβάλει δικαιοσύνη, αλλά πώς να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα».
Μας ανέφερε, δε, ορισμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν το λόγο περί… γονατογραφήματος. Ξενοδοχείο στην περιοχή της Καρδαμύλης, που πέρυσι για το λεγόμενο «χαράτσι» και τον ΦΑΠ πλήρωσε 7.000 ευρώ, φέτος θα πρέπει να πληρώσει 15.773,00 ευρώ. Παραπάνω από το διπλάσιο ποσό, δηλαδή.
Αντίστοιχα, ξενοδοχείο στην Πύλο πέρυσι πλήρωσε 7.000 ευρώ περίπου, ενώ φέτος θα πρέπει να καταβάλει 17.000 ευρώ!
Μια κυρία, σήμερα ηλικίας 80 χρόνων, η οποία έχει πουλήσει το σπίτι της από το 2010 με όλα τα απαραίτητα διαδικαστικά δικαιολογητικά, καλείται σήμερα να πληρώσει ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλη περίπτωση, που το διαμέρισμα είχε μεταβιβαστεί πριν από τέσσερα χρόνια με όλες τις απαραίτητες σφραγίδες.
Και δεν είναι, φυσικά, οι παραπάνω μοναδικές περιπτώσεις. Ακόμα και σε μη ηλεκτροδοτούμενες οικίες έχει επιβληθεί Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.  
«Οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας είναι, βεβαίως, ένα σημαντικό στοιχείο βεβαίωσης περιουσίας, αλλά δεν μπορεί ένα διαμέρισμα ή μια αγροικία να αποτελεί στόχο για είσπραξη παράλογων ποσών», πρόσθεσε.
Πάντως, μετά το θόρυβο που προέκυψε, χθες ανακοινώθηκε ότι αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Η αναβολή δίνεται, προκειμένου να διορθωθούν λάθη και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές χωρίς επιβάρυνση και ταλαιπωρία των πολιτών.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης. «Είναι τροχοπέδη η ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ, μας πάει ένα βήμα πίσω στους πολίτες που έχουν αποδεχθεί κάποια δεδομένα και βλέπουν να γίνονται κάποια αλλά που είναι εντελώς εξόφθαλμα τραγικά», σημείωσε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, προσθέτοντας ότι «είναι θετικό ότι άρχισαν οι αλλαγές και δεν έχουν τελειώσει όλες…».