Το ΕΣΠΑ… βαθαίνει το χάσμα Τατούλη και Νίκα


Νέες δηλώσεις χθες από το Δήμαρχο Καλαμάτας

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Οι πολιτικές σχέσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα με τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο της συνεργασίας τους, ενώ σε κάθε ευκαιρία υπάρχουν εκατέρωθεν φραστικές «εκρήξεις».
Χθες ήταν η σειρά του κ. Νίκα να περάσει στην επικαιρότητα, απαντώντας, ίσως, με αυτό τον τρόπο στις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών από τη θεματική αντιπεριφερειάρχη, Ντ. Νικολάκου.
Έτσι, στο χθεσινό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «από τις διακηρύξεις όλων των τάσεων των δημάρχων διαπιστώνεται η πλήρης αντίθεση για τον τρόπο διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τους περιφερειάρχες.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι γίνεται κοινή θέση των δημάρχων αυτό το οποίο διεκήρυσσε 3 χρόνια τώρα, ότι δηλαδή ο τρόπος διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τον περιφερειάρχη υποβαθμίζει θεσμικά τους Δήμους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εγγύηση για την καλύτερη διαχείριση των πόρων και την ιεράρχηση αναγκών.
Ύστερα από τις εξελίξεις αυτές, φαίνεται ότι αποτελεί πλέον κοινό αίτημα των Δήμων η αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ. Προφανώς, προς την κατεύθυνση αυτή έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο και η γνωστή ιστορία των υπερεντάξεων».
Πέρα από τα… πολιτικά παιχνίδια μεταξύ των δύο πλευρών, εκείνο που παραμένει βέβαιο είναι ότι «έμφραγμα» στην ολοκλήρωση και χρηματοδότηση σημαντικού αριθμού έργων στους Δήμους της χώρας, αλλά και μπαράζ δικαστικών προσφυγών από εργοληπτικές εταιρείες που θα μείνουν απλήρωτες για προχωρημένες κατασκευές, αναμένεται να προκαλέσει αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης προς την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) για απένταξη των έργων από το ΕΣΠΑ.
Η ΕΕΤΑΑ προτίθεται να απεντάξει την πλειονότητα των 199 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 423,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί πλήρως ή μερικώς τα 157 και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2015.
Μάλιστα, η συμβασιοποίηση των έργων θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη αν δεν είχε ανασταλεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων σε εφαρμογή εγκυκλίου που εξέδωσε τον περασμένο Απρίλιο ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, και «στέρησε αυτή τη δυνατότητα σε έργα που είχαν προχωρήσει σε διάφορα στάδια διαγωνιστικής διαδικασίας και θα μπορούσαν να συμβασιοποιηθούν κι αυτά».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα θεώρησε περίπου ως δεδομένο ότι ορισμένα από τα έργα του Δήμου δε θα δουν το δρόμο της υλοποίησης, λόγω ακριβώς των υπερεντάξεων, που φτάνουν στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ένα ακόμη ΕΣΠΑ! Μάλιστα, στη λίστα με τα μετέωρα έργα αναφέρθηκε σ’ αυτά της διαχείρισης της λυματολάσπης, της επέκτασης του αγωγού λυμάτων και της ανάπλασης νότια της Αριστομένους.