Αγνοήθηκε η μειοψηφία και δεν κλήθηκε στις αυτοψίες στην Αρχαία Μεσσήνη


Για τα έργα στην καμένη περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης
Ευθείες βολές πως η Δημοτική Αρχή αγνόησε τη μειοψηφία και δεν κλήθηκαν στις σχετικές αυτοψίες για τα έργα που εκτελούν τα στρατιωτικά μηχανήματα και το μηχάνημα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στην καμένη από την πυρκαγιά του Αυγούστου περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης, εξαπέλυσαν προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γ. Τσώνης και ο επικεφαλής της ελάσσονος, Δ. Σαμπαζιώτης.
Οι βολές προέκυψαν τόσο κατά τη συζήτηση θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης όσο και κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε στην αποδοχή των όρων διάθεσης μηχανημάτων.
Ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για μια πολύ σημαντική δουλειά που θα εκτελεστεί, αφού θα ανοίξουν όλοι οι δρόμοι, άρχισε να ευχαριστεί τον υφυπουργό Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλο, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και γενικά όλους όσοι βοήθησαν. Διακόπηκε, ωστόσο, από τον Γ. Τσώνη στην αρχή- ο οποίος τον ρώτησε γιατί βιάζεται και πρόσθεσε πως θέλει κι αυτός να ευχαριστήσει-και από τον Δ. Σαμπαζιώτη στη συνέχεια, ο οποίος αναρωτήθηκε αν έχει εξασφαλιστεί ότι η πληγείσα περιοχή δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα με πλημμύρες και κατολισθήσεις το χειμώνα.
Απαντώντας ο κ. Αναστασόπουλος μίλησε για τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν στην περιοχή, παρουσία εκπροσώπων του Δασαρχείου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, του τέως αντιδημάρχου Γ. Δαβίλλα, των προέδρων των Κοινοτήτων Αρχαίας Μεσσήνης και Ζερμπισίων, καθώς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και πρόσθεσε ότι η παρέμβαση που έχει γίνει δεν είναι η τελική. Καταρτίζεται υπόμνημα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για όσα έργα πρέπει να γίνουν, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται συντήρηση του αγροτικού δικτύου. Όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά και τα άλλα ζητήματα, θα αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με το Δασαρχείο.

Δε συμμετείχαν οι μειοψηφίες
Να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες στο ΓΕΣ, πρότεινε ο Γ. Τσώνης, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το κόστος λειτουργίας και φύλαξης των μηχανημάτων, αλλά και την πιθανότητα ενός τυχαίου γεγονότος, όπως κλοπή ή μια ζημιά.
Αναρωτήθηκε αν για τις αυτοψίες «θα ήταν κακό να ενημερωθώ κι εγώ», ενώ σε παρέμβαση του δημάρχου πως έχει δίκιο και οι τεχνικές γνώσεις του θα βοηθούσαν, απάντησε: «Δεν είναι ζήτημα τεχνικών γνώσεων. Γιατί αγνοήσατε το 50% του λαού της Μεσσήνης; Οι άλλοι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη άποψη; Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό και με άλλα γεγονότα, φοβάμαι ότι μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στη συναίνεση και δεν τα θέλω, δεν τα επιδιώκω».
Έλαβε ως απάντηση ότι δεν υπήρξε πρόθεση αποκλεισμού, καθώς η συνάντηση έγινε ξαφνικά και δεν υπήρξε προγραμματισμός, αλλά ο κ. Τσώνης συνέχισε εκφράζοντας την ενόχλησή του, επειδή κανένα Μέσο Ενημέρωσης δεν ανέφερε πως βρισκόταν στο χώρο της πυρκαγιάς.
«Ούτε και εγώ κλήθηκα στις αυτοψίες, μολονότι βρισκόμουν στην περιοχή», είπε, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη, ο επικεφαλής του πρώτου συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας, Δ. Σαμπαζιώτης, προσθέτοντας πως δεν του έγινε ενημέρωση ούτε ως δημοτικού συμβούλου, αλλά ούτε και ως βουλευτή.
Πρότεινε, δε, να υπάρξει μοναδικό θέμα συζήτησης σε επόμενη συνεδρίαση ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή και να αποφευχθούν κατολισθήσεις, πλημμύρες ή ό,τι άλλο προκύψει.

«Συνεχίζετε το πελατειακό κράτος»
«Γιατί αυτά τα λιβανιστήρια στον Λαμπρόπουλο ή όπου αλλού; Αν δεν υπήρχε ο Λαμπρόπουλος, δε θα έστελναν τίποτε; Συνεχίζετε το πελατειακό κράτος και σε μεγαλύτερη ένταση. Δε χρειάζονται συγχαρητήρια. Κινείστε όλοι σας ψηφοθηρικά. Εμφανίστηκε να κλαίει ο Λαμπρόπουλος, αλλά δεν έκλαιγε όταν ψήφιζε το μνημόνιο», είπε- μεταξύ άλλων- ο Κων. Αποστολόπουλος, προτείνοντας κι αυτός με τη σειρά του να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να μην υπάρξουν κατολισθήσεις ή πλημμύρες.

Εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ
«Να καλείτε τον Γ. Τσώνη ανεξάρτητα των γνώσεών του, αλλά λόγω του θεσμικού ρόλου του», επισήμανε ο Κ. Γεωργακόπουλος. Πρόσθεσε δε, πως κάηκε τμήμα που δεν είχε καεί και θέλησε να μάθει αν υπάρχουν αιτήματα αποζημίωσης του φυτικού κεφαλαίου και γενικότερα ό,τι χρειάζεται για να δοθεί ως βοήθεια στους πληγέντες. Επίσης, πρότεινε να ζητηθεί η εξαίρεση της περιοχής από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, αλλά και να ασκηθούν πιέσεις λόγω της ύπαρξης της Αρχαίας Μεσσήνης για έργα που θα αντιμετωπίσουν τη διάβρωση.        

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου