Από 2.500-4.000 ευρώ η ταρίφα για το «ταξίδι – φυγής»


Επεκτείνονται οι έρευνες για
το διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Από 2.500 έως 4.000 ευρώ ήταν η «ταρίφα» των Σύρων εκμεταλλευτών συμπατριωτών τους που ήθελαν να φύγουν από την Ελλάδα, αλλά έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Μπορεί η υπόθεση σε επίπεδο Μεσσηνίας να έχει ολοκληρωθεί, οι έρευνες όμως συνεχίζονται για το διεθνές κύκλωμα σε επίπεδο αστυνομικών υπηρεσιών σε Αθήνα και Τουρκία. Να σημειωθεί πως το κεντρικό γραφείο του κυκλώματος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και το υποκατάστημα στη Σμύρνη.
 
Υπήρχε και συνοδός
Χαρακτηριστικό της όλης υπόθεσης είναι ότι όσοι συνελήφθησαν, είτε ως «υπάλληλοι» του «γραφείου» που εξέδιδε τα πλαστά έγγραφα είτε ως «πελάτες», ήταν Σύροι. Κάτι που σημαίνει πως ο «κύκλος εργασιών» τους περιοριζόταν στους συμπατριώτες τους, καθώς και στη γλώσσα μπορούσαν να συνεννοηθούν καλά και γνωριμίες είχαν μεταξύ τους.
Σύρος ήταν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ρούχων που χρησιμοποιούνταν ως «βιτρίνα» για την παράνομη δραστηριότητα, Σύροι και όσοι εργάζονταν εκεί. Ο μόνος που δεν ήταν Σύρος, αλλά Ρουμάνος, ήταν αυτός που συνελήφθη μαζί με Σύρο που θα έφευγε με πλαστά έγγραφα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας για Μόναχο.
Το «γραφείο» ανέθετε σε δικό του άνθρωπο να συνοδεύσει τον παράνομο μετανάστη στο ταξίδι, προκειμένου να αισθάνεται ασφάλεια και να περάσει πιο εύκολα τους αστυνομικούς ελέγχους.
 
Συγκεκριμένη «πελατεία»
Για τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα εισιτήρια και τη συνοδεία του Ρουμάνου ο συγκεκριμένος Σύρος είχε πληρώσει 3.000 ευρώ. Όπως αποκαλύψαμε, όμως, και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ, το γραφείο προσάρμοζε τις λύσεις ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του παράνομου μετανάστη. Έτσι, μπορούσε να κανονισθεί το «ταξίδι – φυγής» είτε με φορτηγό, είτε με πλοίο, είτε με αεροπλάνο, είτε με άλλο πρόσφορο μέσο.
Η «πελατεία» προερχόταν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ενώ κατά κύριο λόγο για έκδοση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων κατέφευγαν εκεί μετανάστες που είχαν υπηρεσιακό σημείωμα από τις Αστυνομικές Αρχές να αναχωρήσουν από τη χώρα εντός 6 μηνών.