Δεκάδες εκατομμύρια σε ξενοδοχεία πολυτελείας στη Μεσσηνία


Μια σειρά από επιχειρηματικά σχέδια επενδύσεων στον τουρισμό πρόκειται να υλοποιηθούν στη Μεσσηνία το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο νομό μας θα επενδυθούν κεφάλαια ύψους 77,2 εκατομμυρίων ευρώ, από τέσσερις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι η Κρήτη, που βρίσκεται στην πρώτη θέση με 86,7 εκατομμύρια ευρώ, είναι ολόκληρη Περιφέρεια.
Η συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα αποδεικνύει ότι η Μεσσηνία έχει τα τελευταία χρόνια μια εκρηκτική τουριστική σεζόν, αποτελώντας μια σταγόνα ελπίδας στον ωκεανό της αμηχανίας για ανάπτυξη.
Από την άλλη πλευρά, με βάση και τις προβλέψεις του ΣΕΤΕ για περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα, θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή επενδυτική προσπάθεια από την κεντρική εξουσία, αλλά και την Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, στην ανάπτυξη υποδομών, προϊόντων και υπηρεσιών.
Η πολιτική διαχείρισης των τουριστικών υποδομών είναι θέμα εξαιρετικά πολύπλοκο, για να αφεθεί σε… πειραματισμούς. Απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση, υπερκείμενο καθολικό σχεδιασμό, που θα ενοποιήσει και θα συντονίσει όλες τις δυνάμεις στο όνομα του δόγματος: υψηλές υποδομές, στην κλίμακα της φυσιογνωμίας, στην υπηρεσία του ποιοτικού τουρισμού.  
Συνολικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περί τις 5.500 με 6.000 νέες ξενοδοχειακές κλίνες πολυτελείας θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα μόνο από την υπαγωγή επιχειρηματικών σχεδίων στον Επενδυτικό Νόμο για τη δημιουργία νέων μονάδων και την επέκταση υφισταμένων που ενέκρινε μέχρι στιγμής φέτος το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το υπουργείο έως πρόσφατα είχε εγκρίνει την υπαγωγή τουλάχιστον 41 επιχειρηματικών σχεδίων για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων ή την επέκταση υφισταμένων 4 και 5 αστέρων, εκ των οποίων 9 στη Μύκονο, 6 στην Κρήτη, 5 στην Κω, 4 στη Μεσσηνία, 3 στην Ίο, 2 στην Κέα και από ένα στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά, στους Παξούς, στη Μήλο, στη Λέσβο, στην Κόρινθο, στην Ηλεία, στη Λακωνία, στην Αργολίδα και στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 468,2 εκατ. ευρώ, με συνολική ενίσχυση 155,7 εκατ. ευρώ.
Πέραν των παραπάνω σχεδίων, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενέκρινε την υπαγωγή στον Επενδυτικό Νόμο τουλάχιστον άλλων 15 επιχειρηματικών σχεδίων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό 4 και 5 αστέρων ξενοδοχειακών μονάδων σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 112,7 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω προϋπολογισμοί για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, καθώς και την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, προέρχονται από τις επίσημες εγκρίσεις υπαγωγής των επιχειρηματικών σχεδίων στον Επενδυτικό Νόμο.
Η πράξη, όμως, έχει δείξει ότι σε αρκετές των περιπτώσεων που αφορούν στη δημιουργία πολυτελών μονάδων το ύψος των επενδύσεων ξεπερνά τους αρχικούς προϋπολογισμούς.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη