Η… μυρωδιά από τα σκουπίδια φτάνει στην Καλαμάτα


Η διαχείριση των απορριμμάτων και ο εργολάβος Θ. Καράμπελας
Όσο περισσότερο ανοίγει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας ο φάκελος με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπόδικου εργολάβου Θεόδωρου Καράμπελα, άλλο τόσο βγαίνει στο φως το σκοτεινό παρασκήνιο της όλης υπόθεσης.
Υπενθυμίζουμε για όσους έχουν… ξεχάσει ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διαχειριζόταν επί μεγάλο διάστημα τα σκουπίδια του Δήμου Καλαμάτας και, αντί για νόμιμους χώρους, «απλώνονταν» παράνομα στο δρυοδάσος της Φολόης.
Από τα στοιχεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι και η εμπλοκή του ΣΔΟΕ, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας. Στην πορισματική του αναφορά σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Κάποια συγκεκριμένα από τα εξοφληθέντα τιμολόγια ο έλεγχος τα κρίνει μερικώς εικονικά ως προς το σύνολό τους, εξηγώντας τους λόγους που οδηγήθηκε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα». Έτσι, όπως διαπιστώνει το ΣΔΟΕ, ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων του Δήμου Πύργου πληρώθηκαν για τη μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, αλλά δε μεταφέρθηκαν ποτέ στο συγκεκριμένο μέρος.
Κι αυτό, γιατί κανένας αρμόδιος από το Δήμο Μεσολογγίου δε γνωρίζει τίποτα για τη μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Πύργου, αλλά δεν υπάρχει και κανένα αποδεικτικό πληρωμής εισόδου από τον ΧΥΤΑ για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.
Τέλος, δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. του ΧΥΤΑ, ενέργειες και διαδικασίες που προβλέπονται σύμφωνα με το νόμο.
Όπως προείπαμε, ο κ. Καράμπελας είχε πληρωθεί για τρία χρόνια από το Δήμο Καλαμάτας με επτά εκατομμύρια ευρώ περίπου. Κι αν το παραπάνω σκεπτικό του ΣΔΟΕ ισχύει, τότε σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται και για τα τιμολόγια του Δήμου Καλαμάτας.
Μάλιστα, πάμπολλες φορές οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας είχαν καλέσει τη Δημοτική Αρχή να παρουσιάσει στοιχεία για το πού πηγαίνουν τα σκουπίδια, ωστόσο δεν έχει παρουσιαστεί κανένα. Συγκεκριμένα, είχε γίνει αναφορά ότι η Υπηρεσία δεν υπογράφει για την πληρωμή του εργολάβου, ακριβώς επειδή αυτός δε διαθέτει βεβαιώσεις διάθεσης των απορριμμάτων σε νόμιμους χώρους, ωστόσο, σύμφωνα με αυτή, η πληρωμή γίνεται με εντολή του δημάρχου.
Επιπλέον, ο Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής, την περίοδο εκείνη του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», έχει δηλώσει ότι οι όροι της σύμβασης δίνουν ενδεχομένως την ευχέρεια στον εργολάβο για υπερβολικό πλουτισμό, αφού δεν τηρούνται οι όροι της.
Τέλος, όπως έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας από δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Καλαμάτας, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας ανέφερε σε όσους ρωτούσαν για τα παραστατικά ότι μόνο ο δήμαρχος γνώριζε για το χώρο διάθεσης των σκουπιδιών, ο οποίος δήλωνε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο προφυλακισθείς εργολάβος είναι ο μοναδικός που μπορεί να αναλάβει τη μεταφορά των σκουπιδιών.
Επίσης, έχει αναφερθεί πως, παρότι η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας είχε ενημερωθεί για την παραβατική συμπεριφορά του εργολάβου, από τα απανωτά δημοσιεύματα και το περιστατικό με τα σκουπίδια της Καλαμάτας που θάβονταν στο δρυόδασος της Φολόης, δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη