Κέντρο… δύο ταχυτήτων στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)


Ανύπαρκτα πεζοδρόμια, λακκούβες επικίνδυνες και υποσχέσεις για έργα
Στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι δρόμοι της Καλαμάτας που βρίσκονται «μέσα» από την Αριστομένους αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος», Σταμάτης Μπεχράκης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Όπως σημείωσε, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για την καρδιά της Καλαμάτας, η εικόνα που αντικατοπτρίζουν είναι αυτή της εγκατάλειψης. Δρόμοι προβληματικοί, πεζοδρόμια που λειτουργούν μόνο για τους τύπους, κάδοι απορριμμάτων που αποκλείουν τη διάβαση πεζών αλλά και αυτοκινήτων.
Κι όμως, μιλάμε για το κέντρο της Καλαμάτας, για την ανάπλαση του οποίου μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή δε βρήκε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Βέβαια, απαντώντας ο κ. Νίκας στις παρατηρήσεις του δημοτικού συμβούλου παραδέχτηκε τα προβλήματα και υποστήριξε ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες προχωρούν σε σύνταξη σχετικής μελέτης, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Το μόνο που δεν είπε, όμως, ο δήμαρχος είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν όλες αυτές οι υποσχέσεις, αλλά και γιατί τόσα χρόνια τα συνεργεία του Δήμου δεν έκαναν τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ώστε δρόμοι πολυσύχναστοι να μην παρουσιάζουν άθλια εικόνα.
Με βάση, λοιπόν, τον παραπάνω διάλογο, τις υποσχέσεις, αλλά και τις εμπειρίες, τόσο τις προσωπικές όσο και αυτές φίλων και γνωστών, κάναμε προχθές μια βόλτα στο κέντρο – απόκεντρο της Καλαμάτας. Δυστυχώς, αυτό που αποκομίσαμε είναι περισσότερος θυμός για όλη αυτή την αδιαφορία, αφού και σε σπασμένα πεζοδρόμια ακροβατήσαμε και σε λακκούβες επικίνδυνες πέσαμε και σε δρόμους είδαμε μηχανάκια και αυτοκίνητα να… αιωρούνται λόγω της κακής κατάστασης της ασφάλτου.
Μόλις, δε, αποπειραθήκαμε να μιλήσουμε με επαγγελματίες, μόνο ειρωνικά χαμόγελα και σκωπτική διάθεση εισπράξαμε.
«Για τον κ. Νίκα δεν υπάρχει κέντρο, παρά μόνο η οδός Αριστομένους», μας είπε ένας δημότης.
Επαγγελματίας στην οδό Γεωργούλη τόνισε ότι έχουν υποβάλει γραπτώς εδώ και μήνες συγκεκριμένες προτάσεις, απλές λύσεις που δε χρειάζονται χρήματα, αλλά ακόμη δεν «έχουμε δει τίποτα», πρόσθεσαν.
«Ξέρετε ότι στην οδό μας δεν υπάρχει ούτε ένας μικρός κάδος απορριμμάτων, ώστε οι εκατοντάδες περαστικοί να μπορούν να ρίχνουν τα άχρηστα μικροαντικείμενα; Γνωρίζετε ότι η έννοια “φροντίδα των όποιων δέντρων υπάρχουν” είναι ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα ψηλά αυτοκίνητα (φορτηγά) να σπάζουν τα κλαριά τους; 
Μετρήστε το πλάτος των πεζοδρομίων και δείτε αν μπορούν να κυκλοφορήσουν άνθρωποι σ’ αυτά. Ζητήσαμε να τοποθετηθεί μια πληροφοριακή πινακίδα στην Αριστομένους, με δικά μας έξοδα, που θα ενημερώνει τον κόσμο για τα καταστήματα που υπάρχουν στις εσωτερικές παράλληλες και κάθετες οδούς, αλλά ακόμη περιμένουμε».
Τα παραπάνω ήταν μερικά σταχυολογημένα λόγια που ακούσαμε.
Βέβαια, η βόλτα μας δεν ήταν μόνο στη συγκεκριμένη οδό, αλλά, όπως προείπαμε, σε όλους τους δρόμους, φτάνοντας από την αρχή της Αναγνωσταρά μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου. Η εικόνα δε διέφερε σε τίποτα από όσα ήδη είχαμε δει.
Ας κάνουμε, λοιπόν, υπομονή, κι ας περιμένουμε την υλοποίηση των εξαγγελιών της Δημοτικής Αρχής…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη