Κραυγές… και ψίθυροι για την τύχη των αθίγγανων


Ο Π. Νίκας πήρε το όπλο του

Απάντηση στην παρέμβαση Μαντά, ξεκαθάρισμα σχέσεων με Τατούλη

Τα παρελκόμενα της σύσκεψης την περασμένη Παρασκευή για το θέμα της κατεδάφισης του παράνομου οικισμού αθιγγάνων στην Αγία Τριάδα και η προοπτική μετεγκατάστασής τους στην Μπιρμπίτα απασχόλησαν και χθες την τοπική πολιτική επικαιρότητα.
Μετά τις δηλώσεις διαφόρων, αλλά και την ανακοίνωση του προέδρου της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και θεματικού αντιπεριφερειάρχη, Π. Μαντά, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, πήρε… και πάλι το όπλο του.
Για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε χθες το μεσημέρι: «Το πρόβλημα πλέον εκεί έχει γίνει μια κακοφορμισμένη πληγή. Υπάρχουν ζητήματα πολύ σοβαρά, όχι μόνο με την κοινωνική γαλήνη, αλλά και με την υγεία των κατοίκων.
Ο Δήμος Καλαμάτας δεν κάνει αποκομιδή των απορριμμάτων εδώ και μέρες, διότι οι εργαζόμενοι αποδεδειγμένα κινδυνεύουν από τα καλώδια της ρευματοκλοπής, τα οποία διέρχονται κάτω από τα σκουπίδια.
Η Πολεοδομία μας, ύστερα από μία εργώδη προσπάθεια, τα χαρακτήρισε όλα αυτά τα παραπήγματα ως αυθαίρετα, διότι αυθαίρετα είναι, παραπήγματα επί των δημοτικών δρόμων και επί των ιδιοκτησιών και ζήτησε από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης, δηλαδή από το κράτος, από την κυβέρνηση, την κατεδάφισή τους.
Μετά τη σύσκεψη στην Εισαγγελία, η οποία έγινε την Παρασκευή μέσα σε μία καλή, πράγματι, ατμόσφαιρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το βάρος – δυστυχώς – δεν είναι απολύτως πάνω στο Δήμο Καλαμάτας, και λέγω δυστυχώς, διότι το κράτος έπρεπε να έχει λύσει το θέμα εδώ και χρόνια, αποφασίσαμε μεθαύριο Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, να συγκαλέσουμε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για να πάρει αυτό αποφάσεις όσον αφορά στη διαδικασία κατεδάφισης. Η διαδικασία κατεδάφισης προτείνεται να γίνει την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, το πρωί.
Προτείνεται για όσους θέλουν να μετακινηθούν, γιατί είναι και κάποιοι οι οποίοι έρχονται εκεί στην περιοχή του Πολυκλαδικού από τη Λάρισα, από το Βόλο, είναι έμποροι, περιφερόμενοι, να πάνε στην Μπιρμπίτα να μείνουν. Η Μπιρμπίτα είναι μία κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα, η οποία είναι εν λειτουργία, έχει άδειες, έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσό περίπου των 3 εκατ. ευρώ.
Εκεί να πάνε, και οι συνθήκες προφανώς δε θα είναι χειρότερες απ’ την περιοχή στην οποία διαμένουν σήμερα, αφού λάβουμε υπόψη και τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν σ’ αυτή την περιοχή.
Υπάρχει αντίδραση από το Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος βέβαια δεν αναφέρεται στα προβλήματα που δημιουργούνται για τους μόνιμους κατοίκους της Αγίας Τριάδος».

«Να διαλέξει κουστούμι ο κ. Μαντάς»
Σχετικά με τη στάση που έχει τηρήσει τελευταία και τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας και, ταυτοχρόνως, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περικλής Μαντάς, ο δήμαρχος ανέφερε: «Από τον αγαπητό πρόεδρο της Νομαρχιακής, τον κ. Μαντά, υπέστην μία αναίτια και αναιτιολόγητη επίθεση, η οποία εμπεριείχε και ψεύδη και συκοφαντίες, λέγοντας ότι εγώ έχω κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον περιφερειάρχη, λες και αγνοούσε όλα αυτά τα πολιτικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν με τον κ. Τατούλη και για κανένα από τα οποία δεν έχει πάρει θέση.
Του είπα, και θα το λέω συνέχεια: ή θα είναι πρόεδρος της ΝΟΔΕ ή θα είναι στη μισθοδοσία του περιφερειάρχη. Να διαλέξει ένα από τα δύο. Μισθοδοτούμενους συκοφάντες εγώ δεν πρόκειται να ανεχθώ στην τρίτη θητεία μου. Δεν το ανέχτηκα ποτέ».
Απαντώντας, δε, σε ερώτηση δημοσιογράφου, υποστήριξε πως ζητεί την παραίτηση του κ. Μαντά από τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας «με την ιδιότητα ενός δημάρχου ο οποίος θέλει να απαντήσει σ’ έναν άνθρωπο ο οποίος φοράει δύο κουστούμια. Άλλα θέλω να πω με τη μία του ιδιότητα, άλλα θέλω να πω με την άλλη του ιδιότητα».
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος πρόσθεσε: «Για να μην ξεχνάτε ότι αυτή την κατασκήνωση την έχει φτιάξει η Νέα Δημοκρατία και την εγκαινίασε ο υπουργός Εσωτερικών που την είχε χρηματοδοτήσει, ο μακαρίτης ο Νάκος. Και ειλικρινά εξεγείρομαι, όταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ βγαίνει και λέει ότι ο χώρος αυτός – ακόμη υπάρχει η ταμπέλα στην εθνική οδό – είναι μόνο για ζώα, όταν υπάρχουν 30 άνθρωποι, τώρα, που ζουν μέσα σ’ αυτόν το χώρο. Ποιος τον κατάντησε, αλήθεια, έτσι;».

«Κανένα προσωπικό θέμα με τον περιφερειάρχη»
Αναφερόμενος στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, ο κ. Νίκας σχολίασε: «Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον περιφερειάρχη. Έχω μόνο πολιτικές διαφωνίες, που όσο είμαι δήμαρχος θα τις διακηρύσσω. Με ενδιαφέρει το συμφέρον του λαού τον οποίον εκπροσωπώ».
Αναρωτήθηκε δε: «Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου δεν πρέπει να μιλήσει για τα σκουπίδια; Δεν πρέπει να ζητήσει πληροφόρηση, αν μη τι άλλο: πόσο θα κοστίσουν, ποια είναι η εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να μεταφέρει ο κάθε Δήμος; Όταν το ρωτώ, είναι θέμα προσωπικό; Γιατί, δεν το ρωτώ με ευγένεια;
Να μην πούμε ότι έχουμε στείλει 5 έγγραφα για να μας στείλουν μια μονάδα καθαρισμού αποβλήτων, τα γνωστά compact, τα οποία σαπίζουν σε αποθήκες στην Καλαμάτα – είναι η προμήθεια του Αγγελόπουλου – για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων; Προτιμούν να τρώνε τα ποντίκια μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, αντί να υποστηριχθεί μία προσπάθεια η οποία γίνεται από το Δήμο Καλαμάτας;».
Ο κ. Νίκας συμπλήρωσε αναφορικά με τον περιφερειάρχη: «Για τον άνθρωπο δεν έχω κανένα πρόβλημα και για την προσωπικότητά του, αλλά τα συμφέροντα των πολιτών που εκπροσωπούμε δεν μπορεί να μην τα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».
Α.Π.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΜΑΝΤΑ

«Ο κ. Νίκας έχει χάσει την ψυχραιμία του»

Συνέχεια στην κόντρα του με το δήμαρχο Καλαμάτας δίνει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Περικλής Μαντάς.
Σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση υποστηρίζει: «Η συνεχιζόμενη στοχοποίησή μου, με ανήκουστους χαρακτηρισμούς, από την πλευρά του δημάρχου Καλαμάτας, φανερώνει την απώλεια ψυχραιμίας και την παντελή έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων εκ μέρους του.
Όπως μου επιβάλλει η ηθική και πολιτική μου αναφορά, δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Νίκα σε αυτήν την προσωπική του στρατηγική, την οποία, άλλωστε, προέβλεψα στην ανακοίνωσή μου δύο μέρες πριν.
Όσον αφορά στο πρόσωπό μου, τα διαπιστευτήριά μου τα καταθέτω καθημερινά στους πολίτες, από την πρώτη στιγμή με ανιδιοτέλεια, τιμώντας απόλυτα τους θεσμούς που υπηρετώ».
Α.Π.


Απάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αυτή την κρίσιμη περίοδο που οι πολίτες της Πελοποννήσου έχουν ανάγκη από συναίνεση και βαθιά εθνική ενότητα, ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας επιμένει να διχάζει επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του τη θέση ενός δήθεν «Σωτήρα».
Για μία ακόμη φορά σήμερα ο κ. Νίκας χρησιμοποιώντας την προσφιλή του μέθοδο αναλώθηκε σε ύβρεις και προσβολές απέναντι σε θεσμικά όργανα της Αιρετής Περιφέρειας. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στην μοναξιά που ο ίδιος επέλεξε για τον εαυτό του.
Ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης έχουν την ευθύνη να χαράσσουν στρατηγική αναπτυξιακών πολιτικών για το σύνολο της Πελοποννήσου. Αυτή την ευθύνη δεν την υπηρετείς με μεγαλοστομίες, επικοινωνισμούς και οχλαγωγίες. Αλλά με συνέπεια, αποτέλεσμα και διαφάνεια.