Μαρία Κατσανδρή: Η τέχνη δεν έχει χώρο για τραμπουκισμούς


Αισθάνομαι την ανάγκη, αλλά και την υποχρέωση, ας προσθέσω και την ευθύνη, να πω δύο λόγια για τη σχέση της Θεατρικής Διαδρομής και τη δική μου με «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κ. Ταχτσή, σε διασκευή Σ. Φασουλή – Θ. Νιάρχου.
Το 2012 που ήμουν με την ομάδα της Θεατρικής Διαδρομής αποφασίσαμε να ανεβάσουμε «Το Τρίτο Στεφάνι». Τηλεφώνησα στον κ. Νιάρχο και μετά την εκδηλωμένη του χαρά και το Πρώτο Ναι, διαβάσαμε όλοι μαζί το έργο και άρχισα να δουλεύω πάνω σ’ αυτό.
Με δική μου πρωτοβουλία, γνωρίζοντας τη δυναμική της ομάδας, πρότεινα για εκείνη τη χρονιά να ανεβάσουμε δύο έργα. Όπως κι έγινε και «Το Τρίτο Στεφάνι» έγινε στόχος για τον επόμενο χρόνο. Λόγω ειλημμένων επαγγελματικών μου υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να βρίσκομαι εκεί τον επόμενο χρόνο. Παρέδωσα όλες τις σημειώσεις για «Το Τρίτο Στεφάνι» στον κ. Χαλκιά, περιμένοντας το ανέβασμά του.
Αυτό που σίγουρα γνωρίζω και πιστεύω πως το γνωρίζει και το κοινό της Καλαμάτας, είναι πως στις ανακοινώσεις της Θεατρικής Διαδρομής και μέσω του Τύπου και με συνεντεύξεις για το ρεπερτόριο της ομάδας και τα μελλοντικά σχέδια, ήταν και «Το Τρίτο Στεφάνι». Ήμουν παρούσα.
Έχω μιλήσει κι εγώ σε συνέντευξη για «Το Τρίτο Στεφάνι».
Μου έκανε, λοιπόν, πολύ μεγάλη εντύπωση, όταν έμαθα πως μια άλλη ομάδα θέλει να ανεβάσει το έργο. Υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι Άγραφοι Νόμοι που διέπουν το χώρο και είμαι σίγουρη ότι είναι γνωστοί στους πάντες. Όταν ένας θίασος ανακοινώνει ένα έργο, αυτό δεν αγγίζεται από κανέναν.
Θεωρώ, επίσης, αδιανόητο να σπάνε οι άγραφοι αυτοί νόμοι για λόγους που δεν άπτονται επ’ ουδενί σ’ αυτό που λέγεται Θέατρο. Δεν είναι μόνο ζήτημα Αξιών, Ήθους, Αξιοπρέπειας, είναι ζήτημα Δεοντολογικό εκ των ων ουκ άνευ.
Η Τέχνη δεν έχει χώρο για κανενός είδους, ας μου επιτραπεί η έκφραση, τραμπουκισμούς. Τους εξοβελίζει, τους ξεσκαρτάρει με το Ήθος και την ποιότητα που κάθε καλλιτέχνης έχει, όταν είναι.
Με τιμή,
Μαρία Κατσανδρή
Ηθοποιός-Σκηνοθέτις