Ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ επιδιώκει ο Κουβέλης όπως τόνισε στην Καλαμάτα


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ  
Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου εν όψει του 3ου συνεδρίου του κόμματος στην Αθήνα από 2 έως 5 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Κουβέλης σχολίασε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κόμμα του ήταν αρνητικό, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η προσφυγή στα μέλη του, ώστε μέσα από το συνέδριο, το διάλογο και τον προβληματισμό η Δημοκρατική Αριστερά να αναγεννηθεί.
«Με αφορά η ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ στην πολιτική και κοινωνική ζωή και, βεβαίως, η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν αφορά στο πρόσωπό μου. Πλάτη θα βάλω μόνο για να αποκτήσει και πάλι η Δημοκρατική Αριστερά το δικό της χώρο στην ελληνική κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας έμμεσα και στα σενάρια που τον θέλουν να προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Περιγράφοντας στη συνέχεια την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, είπε ότι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, δίνοντας έμφαση στα εφιαλτικά νούμερα της ανεργίας και του δημόσιου χρέους. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε, επίσης, «σε μια εθνική συνεννόηση για να προχωρήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη φορολογική πολιτική, καταλογίζοντας σκοπιμότητα στην καθυστέρηση των ελέγχων στις διάφορες λίστες φοροφυγάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Για τον κ. Κουβέλη, οι εκλογές θα γίνουν με αφορμή τη μη ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι δεν τις βλέπει σε συντομότερο διάστημα, αφού ένα τέτοιο σενάριο δε συμφέρει την κυβέρνηση, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που υπάρχει.
Στο μείζον θέμα για τη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ και το ενδεχόμενο συμμαχίας της με άλλες δυνάμεις από το χώρο της Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας, απάντησε: «Εμείς εκείνο που λέμε είναι ότι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου προϋποθέτει αναμφισβήτητα ένα κοινό πρόγραμμα».
Σε αυτή την «προοδευτική διακυβέρνηση» δεν υπάρχει χώρος για το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ., σημείωσε ο ίδιος, που αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε κενά και αμφίσημη πολιτική, με τον Αλ. Τσίπρα να καταβάλλει «προσπάθεια μετατόπισης σε ρεαλιστικότερες θέσεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμα σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων.
Στο περιθώριο της συζήτησης, με αφορμή και τα διάφορα σενάρια που κυκλοφόρησαν, στελέχη του κόμματος, απαντώντας στο ερώτημα του «Θ» για τη στάση της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές για το Δήμο Καλαμάτας, είπαν ότι η γραμμή ήταν αυτή της… ουδετερότητας.
Να αναφέρουμε, τέλος, ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, επίσης, ο Χρ. Μαχαίρας, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο γραμματέας Πελοποννήσου Μπ. Βακαλόπουλος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, Δ. Τροχάτος και το στέλεχος από την Πύλο, Γ. Κωτσόβολος.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη