Ο Λυκούργος Γαϊτανάρος υπόσχεται απόλυτη ηρεμία στο μνημόσυνο στην Πηγάδα


Διαψεύδει όσα περί του αντιθέτου διαδίδονται
 
Στενός συγγενής και φίλος πολλών εκτελεσθέντων στη μαρτυρική Πηγάδα του Μελιγαλά, παλιός πρόεδρος των θυμάτων και στενός συνεργάτης των προέδρων της Κοινότητος Μελιγαλά, πριν γίνει Δήμος, εβδομήντα χρόνια πριν σαν και σήμερα έγιναν εκτελέσεις.
Βεβαίως, αν είχαν πεθάνει από φυσιολογικό θάνατο, θα τους είχαμε ξεχάσει. Αλλά, δυστυχώς, είναι θύματα του εμφυλίου πολέμου. Επειδή έχω ζήσει τα γεγονότα από πολύ κοντά, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα γραφόμενά μου.
Αυτό δεν είναι μνημόσυνο μίσους, πάθους και αναμόχλευση παθών, αλλά είναι αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου. Θα έπρεπε στο αυριανό μνημόσυνο, και στα άλλα μέρη που έχουν εκτελεστεί και από τις δύο παρατάξεις, να είναι παρόντες οι μαθητές, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και το επίσημο κράτος. Να είναι επίσημα τα μνημόσυνα και να μην ξεχωρίζουν παρατάξεις και ιδέες και να βλέπουν όλοι τα αποτελέσματα του εμφυλίου πολέμου. Πατέρας το παιδί, αδελφός τον αδελφό, κουμπάρος τον κουμπάρο, φίλος το φίλο, χωριανός το χωριανό. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως οι περισσότεροι που εκτελέστηκαν είχαν πολεμήσει κατά των Ιταλών και Γερμανών, ήταν ανάπηροι πολέμου, πραγματικοί πατριώτες, οι πρώτοι αντάρτες του βουνού του ΕΣ. Ήταν επιστήμονες, ήταν άνθρωποι με σωστή παράδοση και σωστό νοικοκυριό. Μια επίσκεψη στην Πηγάδα και διαβάζοντας τα ονόματα, θα σας πείσει όλους. Μετά από τόσα χρόνια δε θα είναι σωστό να μιλάμε στη Βουλή και να γράφουμε συνθήματα: Ε.Α.Μ. ΕΛΛΑΣ ΠΗΓΑΔΑ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ και στη Βουλή: Η Πηγάδα του Μελιγαλά χωράει και τους υπόλοιπους φασίστες.
Επειδή γνωρίζω την αγωνία όλων σας για το αν υπάρξει ησυχία και ηρεμία στο αυριανό μνημόσυνο, σας δηλώνω υπεύθυνα ότι θα υπάρξει απόλυτη τάξη και ησυχία, και ότι αυτά που διαδίδονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, για να μην προσέλθει κόσμος. Έχουν γίνει 64 μνημόσυνα στην εκκλησία της κεντρικής πλατείας και στην Πηγάδα και εγώ 88 χρόνων άνθρωπος δεν έχω λείψει από κανένα.
Με πολλή αγάπη,
Γαϊτανάρος Λυκούργος