Παρέλαβε και επίσημα την Αντιπεριφέρεια η Ελένη Αλειφέρη


Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης
Και επίσημα ανέλαβε από χθες τα καθήκοντά της η νέα αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, παραλαμβάνοντας τη «σκυτάλη», όπως είπε η ίδια, από τον απερχόμενο Γιάννη Αργυράκη, για να συνεχίσει το έργο της περιφερειακής Αρχής.
Η εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, παρουσία της απερχόμενης θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, νεοεκλεγέντων περιφερειακών συμβούλων, Διευθυντών και υπαλλήλων υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας. Σε μέρος της εκδήλωσης παρευρέθηκε και ο πολιτευτής της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης.
Πάντως, από την ομιλία του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, για άλλη μια φορά δεν έλειψαν αιχμές, που αφορούσαν το Δήμαρχο Παν. Νίκα, ο οποίος και δεν παρέστη.
 
«Το μόνο που αλλάζει είναι το πρόσωπο»
Την εκδήλωση άνοιξε με αποχαιρετιστήριο λόγο, ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αργυράκης, ο οποίος μίλησε για την καλή συνεργασία που είχε με τους υπαλλήλους και τους ζήτησε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο.
Το μόνο που αλλάζει, όπως σημείωσε, είναι το πρόσωπο του αντιπεριφερειάρχη και εξέφρασε την ικανοποίησή του που τον διαδέχεται η κα Αλειφέρη, την οποία χαρακτήρισε έμπειρη στα αυτοδιοικητικά και με γνώσεις στα πολιτικά δεδομένα του νομού.
Ακολούθως, ο κ. Αργυράκης, έκανε προσωπική αναφορά στον κ. Τατούλη, κάνοντας αναδρομή από το 2010 και την κίνηση που ξεκίνησε τότε για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής κίνησης. Μια κίνηση, όπως πρόσθεσε, που επιβραβεύθηκε από τον Πελοποννησιακό λαό.
«Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, η περιφερειακή αρχή, κατάφερε να δρομολογήσει λύσεις και να εντάξει την Πελοπόννησο σε αναπτυξιακή τροχιά», υπογράμμισε ο κ. Αργυράκης, ενώ μίλησε και για προσωπικό πόλεμο που δέχτηκε ο περιφερειάρχης. Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους διαφωνούντες που αποχώρησαν από το συνδυασμό και έκαναν δική τους παράταξη, λέγοντας ότι μετά βίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν διψήφιο ποσοστό και δήλωσε τυχερός που συνάντησε τον Π. Τατούλη.
 
«Ζήτησε τις προτάσεις των υπηρεσιών»
Η νέα αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη δήλωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που παραλαμβάνει από τον Γιάννη Αργυράκη, τονίζοντας ότι παίρνει τη σκυτάλη, ενός κοινού αγώνα.
Ακολούθως, έκανε λόγο για εμπνευσμένη πολιτική του Π. Τατούλη και για πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς που έχει παραχθεί.
Είπε ότι από την Περιφερειακή Αρχή, έχουν τεθεί οι βάσεις, η ίδια θα συνεχίσει αυτή τη διαδρομή και η σύνθεση δυνάμεων θα φέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
«Γνωρίζω καλά τις ευθύνες μου, αλλά και τα θεσμικά όρια του ρόλου μου», είπε σε άλλο σημείο η κα Αλειφέρη, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσωπικό, λέγοντας πως πρέπει να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό και οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν με ευελιξία και αξιοπιστία. Αναφέρθηκε στην πρώτη επίσκεψη που δέχθηκε στο γραφείο της χθες το πρωί, από τον πρώην Δήμαρχό Καλαμάτας Παναγή Κουμάντο και μετέφερε τη ρήση του Πρωθυπουργού Αλεξ. Κουμουνδούρου, που της είπε: «Δώστε μου μια καλή διοίκηση και θα σας παραδώσω μια καλή οικονομία».
Κλείνοντας, είπε ότι δεν έχει διαφορές και αντιπαραθέσεις με κανέναν, αναλαμβάνει καθήκοντα με καθαρή συνείδηση και ζήτησε τις προτάσεις των υπηρεσιών για το αντικείμενό τους.
 
«Προσπαθούν να καλύψουν την ανεπάρκειά τους»
Η κα Νικολάκου, στη δική της ομιλία, εστίασε στη συνεργασία όλων, για να συνεχισθεί, όπως είπε, το μεγάλο έργο που έχει ξεκινήσει. Μίλησε για πατριωτισμό που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η χώρα και εξήρε την πολιτική του Π. Τατούλη.
Ανέφερε, ότι ο Περιφερειάρχης αγωνίσθηκε για τη συσπείρωση των υγιών δυνάμεων του τόπου, υποστηρίζοντας ότι αυτό μόνο μπορεί να δώσει λύσεις κι ήταν αυτό, όπως είπε, που εφαρμόσθηκε στη συνέχεια σε κυβερνητικό επίπεδο. Ευχήθηκε δε όσοι μπαίνουν στην αυτοδιοικητική παράταξη του Π. Τατούλη να έχουν γνώμονα τη συλλογική δουλειά.
Καταλήγοντας ανέφερε, ότι το μεγάλο όπλο της Νέας Πελοποννήσου είναι οι πολίτες και χαρακτήρισε για την ίδια «εμπειρία ζωής, το δρόμο δίπλα στον Π. Τατούλη».
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Τατούλης, ο οποίος είπε ότι αυτή η εκδήλωση δεν είναι τυπική διαδικασία, αλλά πολιτική πράξη.
Μίλησε για στελέχη που επιλέχθηκαν στην Περιφέρεια κι είχαν «χολή αντίληψη» για το θεσμό, ο οποίος, όπως υπογράμμισε, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στις επιλογές των πολιτών.
Συνέχισε λέγοντας ότι η διοίκηση της Μεσσηνίας έχει αυτόνομη ύπαρξη, κανένας άλλος θεσμός δεν μπορεί να δώσει λύσεις και πως αρμόδιες δομές είναι μόνο η αιρετή Περιφέρεια.
«Έχουμε την απόλυτη ευθύνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό και δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση», προσθέτοντας ότι οι ρόλοι αιρετής περιφέρειας και πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι απολύτως διακριτοί.
Εμμέσως πλην σαφώς, αναφερόμενος στον Παν Νίκα, είπε:
«Όλοι αυτοί που θορυβούν και βγάζουν φωνές, δεν έχουν άλλο γνώμονα, παρά να αλλοιώσουν τη δική τους εικόνα στους πολίτες, προκειμένου να καλύψουν τις ανεπάρκειές τους. Αυτές οι φωνές παραβιάζουν τη βασική αρχή της αλληλεγγύης. Πλανάτε οικτρά όποιος πιστεύει ότι με ακραίες φωνές προσφέρει στον τόπο και ότι μπορεί ο ίδιος να μονοπωλεί την έννοια του πατριωτισμού».
Ο περιφερειάρχης στη συνέχεια είπε ότι η 5ετία που ξεκίνησε είναι κρίσιμη για τη χώρα και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους για το έργο που έχουν προσφέρει, επισημαίνοντας όμως ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Επίσης, μίλησε για αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών, αφού όμως γίνει διαβούλευση με τα Σωματεία των υπαλλήλων.
Κάλεσε δε όλες τις περιφερειακές παρατάξεις να «απεγκλωβισθούν από τον έντονο κομματισμό».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον κ. Αργυράκη, λέγοντας πως απέδειξε ότι σε 5 μήνες μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, στην κα Νικολάκου χαρακτηρίζοντάς την σημαντικότερη συνεργάτιδά του, ακούραστη και ενεργή και ζήτησε από την κα Αλειφέρη να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Της Βίκυς Βετουλάκη