Πώς η κρίση, οι τράπεζες και οι εταιρείες franchise έφτασαν μια εύρωστη τοπική επιχείρηση στο ναδίρ


Ποινή κάθειρξης 5 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων σε γνωστό επιχειρηματία της Καλαμάτας, με ανώνυμη εταιρεία, για μη απόδοση ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια, ύψους τουλάχιστον 267.000 ευρώ.
Ο συνήγορός του Γ. Ράλλης, καθώς ο επιχειρηματίας δεν παραστάθηκε στη δίκη, εξήγησε ότι εκεί τον οδήγησε η οικονομική κρίση που βιώνουμε και η πολιτική της κεντρικής εταιρείας, που του είχε παραχωρήσει τη φίρμα της.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι χαρακτηριστική του τυφώνα στον οποίο έχει περιέλθει ένας επιχειρηματίας εξαιτίας της κρίσης και του πώς μια εύρωστη επιχείρηση, με 1-2 εκατ. τζίρο, έχει φθάσει στο ναδίρ.
 
ΣΔΟΕ
Υπάλληλος του ΣΔΟΕ εξήγησε ότι ο 66χρονος επιχειρηματίας ήταν πρόεδρος ανώνυμης εταιρείας, στον κλάδο του εμπορίου, με επιχείρηση franchise. Η επιχείρηση είχε μεγάλους τζίρους, αλλά τα έτη 2009, 2010 και 2011 δεν απέδωσε ΦΠΑ. Τα προηγούμενα χρόνια, όμως, κατέθετε κανονικά δηλώσεις ΦΠΑ.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι, εκτός από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, έχουν βεβαιωθεί παρόμοιες παραβάσεις και από κλιμάκιο της Πάτρας, ενώ ο συγκεκριμένος μπορεί να μιλήσει μόνο για όσα βρήκε το ΣΔΟΕ.
Έτσι, είπε ότι από το Μάρτιο έως τέλος του 2009 δεν απέδωσε 135.000 ευρώ ΦΠΑ, το μισό 2010 το ποσό των 70.000 ευρώ και το 2011 το ποσό των 62.000 ευρώ.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει κάνει ρύθμιση στα χρέη αυτά και είχε συλληφθεί.
 
Κατασχέσεις
Ο συνήγορός του, αλλά και οι μάρτυρες υπεράσπισης, εξήγησαν ότι η επιχείρηση λειτουργούσε από το 1990, όμως μετά το 2000 η κεντρική εταιρεία απαίτησε μεγαλύτερους χώρους και ο επιχειρηματίας αναγκάσθηκε να αγοράσει κτήριο, βάζοντας τεράστια δάνεια.
Η κρίση «βοήθησε» στην εξουθένωσή της, η οποία λόγω του franchise είχε ποσοστό κέρδους 4-5%, ενώ ο κλάδος του εμπορίου που δραστηριοποιούνταν είχε μεγάλη πτώση.
Σύντομα και με συνοπτικές διαδικασίες η κεντρική εταιρεία αφαίρεσε το όνομά της και ξεκίνησαν κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία, με συνέπεια να κινδυνεύει ακόμα και το σπίτι του.
Παράλληλα, λόγω των δανείων, τα χρήματα από αγορές που έκαναν πελάτες με πιστωτική κάρτα παρακρατούνταν εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το οποίο πλέον δεν έφτανε στα χέρια του, με αποτέλεσμα η ρευστότητά του να φτάσει στο μηδέν.
Τελικά, το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και του επέβαλε ποινή 5 ετών.

Της Βίκυς Βετουλάκη