Στη Μεσσήνη από χθες η εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας (φωτογραφίες)


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Μεσσήνη υποδέχθηκε χθες το πρωί την εικόνα της πολιούχου της, Παναγίας της Βουλκανιώτισσας. Δεκάδες πιστοί συνόδευσαν την κάθοδο της εικόνας από τη μονή Βουλκάνου, ενώ δεκάδες ήταν και οι Μεσσήνιοι που έδωσαν το «παρών» κατά την υποδοχή της, στο καθιερωμένο σημείο, στην είσοδο της Μεσσήνης, στο παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής, από το μητροπολίτη Καβάσων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Εμμανουήλ και τον επίσκοπο Επιδαύρου, βοηθό της Μητρόπολης Αργολίδος, Καλλίνικο.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, όπως εξήγησε κατά την ομιλία του ο κ. Εμμανουήλ, απουσιάζει στο Αμάν της Ιορδανίας, εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.
Μετά τη λιτανεία στους δρόμους της Μεσσήνης, η εικόνα ενθρονίστηκε στο μετόχι της Μονής Βουλκάνου, στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου θα μείνει για οκταήμερο προσκύνημα.

Στο νέο ΕΣΠΑ
το Μεσσήνη – Αρχαία Μεσσήνη
Σημαντικές ήταν οι ανακοινώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, ο οποίος ανέφερε πως ο δρόμος – σημαία, αυτός που συνδέει τη Μεσσήνη με την Αρχαία Μεσσήνη, θα ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο της Ε.Ε., προσθέτοντας πως οι μελέτες είναι ώριμες.
Επίσης, γνωστοποίησε πως παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του ΕΠΠΕΡΑΑ και πλέον η Περιφέρεια είναι εκείνη που αναλαμβάνει την παρακολούθηση του έργου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στο Πεταλίδι, έργο που ήταν, όπως είπε, βαλτωμένο.
Ο κ. Τατούλης δεν άφησε ασχολίαστες τις κατά καιρούς δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, με αιχμές εναντίον του. Σημείωσε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι αποκλειστική ευθύνη της και δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις από κανέναν, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από άλλους φορείς. Τόνισε δε ότι ο θεσμικός ρόλος της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι διακριτός και αυτό πρέπει να το σέβονται όλοι.
Ικανοποιημένος από τις ανακοινώσεις του περιφερειάρχη σχετικά με το δρόμο Μεσσήνης – Αρχαίας Μεσσήνης, δήλωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος. Είπε πως δικαιολογείται η μη ένταξή του στο ΕΣΠΑ, αφού δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, και έτσι αναμένει την άμεση ένταξή του στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Πρόσθεσε δε, πως ολοκληρώνεται σύντομα και η μελέτη για την υπογειοποίηση του δρόμου μπροστά από την Αρκαδική Πύλη.
Αναφερόμενος στο έργο των 18 εκατ. ευρώ, αυτό της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού Πεταλιδίου, σχολίασε πως η διαχείρισή του γινόταν από το ΥΠΕΚΑ, που εκχώρησε αυτή την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια, καθώς είναι πιο κοντά.
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν έχει λυθεί το θέμα της χωροθέτησης του βιολογικού καθαρισμού, είπε πως είναι ζήτημα χρόνου να δοθεί λύση.
Την αναγγελία ελέγχων από τις οικονομικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, έκανε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος. Αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη κίνηση στη Μεσσήνη για τη γιορτή, σημείωσε πως οι εμπορικές δραστηριότητες πρέπει να γίνονται σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι.
Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ, είπε πως χρειάζονται περισσότερα από 24.000 χρόνια για να ελεγχθεί πλήρως και ζήτησε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις για την αποφασιστικότητα ελέγχου. Πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες του καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούν στο έργο τους και σε διάφορες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τους στόχους που είχαν τεθεί, αφού μόνο για τον Αύγουστο υπερκαλύφθηκε ο στόχος κατά 155%.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινόπουλος, κυνηγάμε, με θετικά αποτελέσματα, τη μεγάλη φοροδιαφυγή.
Δηλώσεις και ευχές έκαναν ο υφυπουργός Άμυνας, Ι. Λαμπρόπουλος, ο βουλευτής Θ. Πετράκος, ο διευθυντής νομοθετικού έργου της Βουλής Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κ. Ψυχάρης και ο περιφερειακός σύμβουλος Παν. Αλευράς.
Στην τελετή παρέστησαν ο βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης, η γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακόπουλου, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Π. Νίκας, Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος και Πύλου – Νέστορος Δ. Καφαντάρης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περ. Μαντάς, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Χαρ. Αφάλης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Τσώνης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και άλλοι.  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας