Στη Μεσσηνία βρίσκονται οι κορυφαίοι χειρουργοί


 “Ο ιατρικός τουρισμός αναπτύσσεται συνεχώς”

Περισσότεροι από 200 κορυφαίοι και καταξιωμένοι διεθνώς χειρουργοί και ενδοκρινολόγοι από 31 χώρες συμμετέχουν στο 13ο Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Συνέδριο Ενδοκρινικής Χειρουργικής, οι οποίοι και θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο.
Βασικό αντικείμενο του φετινού συνεδρίου είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων, των επινεφριδίων και των ενδοκρινών όγκων του παγκρέατος. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευθούν στη χρήση των υπερήχων από έμπειρους ξένους και Έλληνες ειδικούς.
Το συνέδριο οργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΙΑΕS), στην οποία συμμετέχουν οι εθνικές αντίστοιχες εταιρείες των διαφόρων χωρών.

«Σημαίνοντες ιατροί»
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, καθηγητής Δημήτρης Λινός, λέει πως «οι καθηγητές και οι σημαίνοντες ιατροί από τη Ρωσία, τις αραβικές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ θα πεισθούν ότι στην Ελλάδα το επιστημονικό επίπεδο, εν προκειμένω στη χειρουργική των ενδοκρινών αδένων, είναι τόσο υψηλό, ώστε να τους εμπιστευτούν οι ασθενείς τους για επεμβάσεις, π.χ. στο θυρεοειδή, στους παραθυρεοειδείς αδένες, στα επινεφρίδια.
Εάν το ιστορικό μέρος συνδυαστεί με τον τουρισμό στην Ελλάδα και το συνολικό οικονομικό κόστος είναι λογικό, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη ενός ουσιαστικού ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας».
Επιπλέον, ο Δ. Λινός θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία στο συνέδριο μεγάλου αριθμού Κινέζων καθηγητών Χειρουργικής, καθώς «εκτός από υπερδύναμη στο χώρο της οικονομίας, σύντομα θα αναδειχθεί και κορυφαία δύναμη στο χώρο της υγείας. Είναι μεγάλη επιτυχία η έγκριση του υπουργείου Υγείας της Κίνας να επιτρέψει σε τόσους καθηγητές, από διάφορα Πανεπιστήμια της Κίνας, να παρευρεθούν στο συνέδριό μας στην Ελλάδα».

Νέες τεχνικές
Τα θέματα που απασχολούν τους συνέδρους και αποτελούν μέρος των εισηγήσεων και συζητήσεων είναι οι χειρουργικές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, με κύριο εκπρόσωπο τον καρκίνο του θυρεοειδούς, οι νέες τεχνικές στη διάγνωση και τη θεραπεία, οι καινούριες διεθνείς οδηγίες, τα ιδιαίτερα σπάνια κλινικά προβλήματα, οι παθήσεις των παραθυρεοειδών αδένων, με κύριο εκπρόσωπο τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό, όπως και οι σπάνιες παθήσεις της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος, με κύριο εκπρόσωπο τον καρκίνο του παγκρέατος, ενδοκρινικής προέλευσης και, τέλος, οι όλο και συχνότερες παθήσεις των επινεφριδίων, με ιδιαίτερη έμφαση στους όγκους των επινεφριδίων που διαγιγνώσκονται τυχαία.
Βασική ομιλήτρια στην τελετή έναρξης του συνεδρίου ήταν η ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου, ενώ σύντομες ομιλίες πραγματοποίησαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Το συνέδριο γίνεται στο Costa Navarino στη Μεσσηνία και «ακολουθεί» το αντίστοιχο συνέδριο που διεξήχθη πέρυσι στην Κίνα με μεγάλη επιτυχία.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παράλληλη ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Αδένων, με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων Ελλήνων χειρουργών. Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν αύριο.

-Του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου, αναδημοσίευση από την κυριακάτικη εφημερίδα «Real News»