Το Ειρηνοδικείο μείωσε τις παρακρατήσεις δανείων από μισθό δημόσιου υπαλλήλου


Τη μείωση των κρατήσεων για δάνεια από μισθό δημόσιου υπαλλήλου αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και για πρώτη φορά, σε απόφασή του για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένου νοικοκυριού, δίνει ανάλογη εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Παράλληλα, ρυθμίζει τα υπόλοιπα χρέη του 49χρονου οφειλέτη που δεν είναι συνδεδεμένα με το μισθό του.
 
Δραματική μείωση μισθού
Ο 49χρονος λαμβάνει μισθό (με τις κρατήσεις που του γίνονται) 400 ευρώ το μήνα. Καθώς δίνει διατροφή για τα παιδιά του, οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσής του υπολογίσθηκαν από το δικαστήριο στα 700 ευρώ.
Κατοικεί πλέον στο πατρικό του, ενώ παλαιότερα η διαβίωση της οικογένειάς του δαπανούσε 1.500 ευρώ, καθώς πλήρωνε ενοίκιο και αναγκαζόταν να δανείζεται από γνωστούς.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο 49χρονος οφείλει ένα δάνειο μικροεπισκευών από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 13.419,08 ευρώ και από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες (ανάμεσά τους και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) 82.854,13 ευρώ.
Έχει εξοφλήσει δύο δάνεια από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων και το Μετοχικό Ταμείο.
 
Μείωση των κρατήσεων
Οι μειώσεις του μισθού του ξεκίνησαν το 2009, ενώ πριν, μαζί με επιδόματα, λάμβανε μισθό άνω των 1.550 ευρώ. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων παρακρατά από το μισθό του 498,30 ευρώ.
Το δικαστήριο με την απόφασή του διατάσσει το ΤΠΔ για τα επόμενα 5 χρόνια να μειώσει την παρακράτηση σε 27,88 ευρώ το μήνα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε 39,30 ευρώ το μήνα.
Με δεδομένο ότι με τη μείωση αυτή ο μισθός του αυξάνεται, το Ειρηνοδικείο ορίζει για τα επόμενα 5 χρόνια να καταβάλει μηνιαίως 200 ευρώ για τις υπόλοιπες οφειλές. Μετά την τήρηση της ρύθμισης, για ό,τι υπόλοιπο μένει, ο 49χρονος απαλλάσσεται.

Της Βίκυς Βετουλάκη