Το ΤΕΙ Πελοποννήσου ανοίγει δρόμους στους σπουδαστές του μέσω του Erasmus


Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 80.000 άτομα, σημειώνει ότι το πρόγραμμα Erasmus, που αφορά στην ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ πανεπιστημίων της Ευρώπης και επεκτάθηκε συν τω χρόνω στην πρακτική επαγγελματική άσκηση στο εξωτερικό, αποδεικνύεται σήμερα ίσως το πιο γόνιμο ευρωπαϊκό «πείραμα».
Οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν δεξιότητες που αποτελούν ισχυρή αμυντική γραμμή απέναντι στην ανεργία, ενώ μέσω της (αρχικής) εξάμηνης παραμονής τους στο εξωτερικό διευρύνουν τους πολιτισμικούς τους ορίζοντες, με αποτέλεσμα να ενσαρκώνουν σήμερα το πρότυπο του «Ευρωπαίου πολίτη» που δύναται να ζει και να δουλεύει αποτελεσματικά στο ποικιλόμορφο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες φοιτητές εμφανίζουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν μακροχρόνια άνεργοι, ενώ πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους το ποσοστό ανεργίας τους, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, είναι 23% χαμηλότερο.
Η παραμονή τους στο εξωτερικό, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει -εκτός από σπουδές- και πρακτική άσκηση σε εταιρείες, τους εξοπλίζει με δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η προσαρμοστικότητα, οι οργανωτικές δεξιότητες, και τους οξύνει την περιέργεια.
Αυτά τα χαρακτηριστικά αναζητούν και οι εργοδότες. Σε ποσοστό 92% οι εργοδότες δηλώνουν ότι εκτιμούν τις εγκάρσιες ιδιότητες του υποψηφίου (επίλυση κρίσεων, ανεκτικότητα, αυτοπεποίθηση και φιλομάθεια), το 64% θεωρεί τη διεθνή επαγγελματική πείρα εγγύηση για την πρόσληψη ενός πτυχιούχου και σε ποσοστό 64% οι εργοδότες αποκαλύπτουν ότι στους υπαλλήλους με διεθνές υπόβαθρο αναθέτουν τις δυσκολότερες «αποστολές».
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος στο ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας), δρα Βασίλη Δημόπουλο (σ.σ. στηρίζεται και από τις κυρίες Γεωργία Λιάκουρα και Άννα Μηλιώνη), μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει υπογράψει δεκάδες διμερείς συμφωνίες με πανεπιστήμια, κυρίως χωρών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ χρήστες του προγράμματος είναι δεκάδες σπουδαστές του ΤΕΙ, αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό.
Σε δηλώσεις του στο «Θάρρος», σημείωσε ότι η δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από τους συναδέλφους του, υπεύθυνους του προγράμματος, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, έχει αποδώσει καρπούς.
«Υπάρχουν παραδείγματα φοιτητών από το ίδρυμά μας, οι οποίοι, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος, κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά τον επαγγελματικό τους βίο. Η διοίκηση, παράλληλα, στηρίζει ιδιαίτερα την προσπάθεια που καταβάλλεται και θεωρώ ότι στο άμεσο μέλλον τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα για τους σπουδαστές μας, αλλά και για το ίδρυμα.
Στον προγραμματισμό του ΤΕΙ Πελοποννήσου η εξωστρέφεια είναι μία παράμετρος που θέλουμε να ενδυναμώσουμε όσο γίνεται περισσότερο, και θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη