Το… success story της Μεσσηνίας μπαίνει και στην ελιά


Τριήμερο σεμινάριο γευσιγνωσίας από μεθαύριο έως και την Κυριακή
Η τελευταία ποιητική συλλογή της Κικής Δημουλά κυκλοφορεί εδώ και καιρό και φέρει τον τίτλο «Δημόσιος Καιρός». Η επιλογή του επιθέτου «δημόσιος» είναι ανοικτή σε πολλαπλές αναγνώσεις.
Ο καιρός υποσκάπτει κάθε βεβαιότητα, κάθε μονιμότητα. Αν και αθέατος, τα αποτελέσματά του είναι σε όλους γνωστά, «δημόσια». Δεν κρύβονται και, κυρίως, δεν αναστρέφονται οι συνέπειές του. Είναι φανερές.
Η Κική Δημουλά στη συγκεκριμένη συλλογή καταφέρνει να κοινωνικοποιήσει την έγνοια, την αγωνία σχετικά με την απώλεια του δημόσιου ήθους. Διότι, μη γελιόμαστε: καταφέραμε να βαρεθούμε την ίδια μας τη χώρα, ψάχνουμε τον τρόπο, όσοι την αγαπάμε, να την κάνουμε ενδιαφέρουσα και δεν τον βρίσκουμε.
Ευτυχώς, μέσα στη γενική μιζέρια, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους, αλλά και τον τόπο τους. Κι αυτό, σύμφωνα και με τον ορισμό της ποιήτριας, είναι φανερό, δημόσιο.
Χθες το πρωί, η Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας), παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τα πεπραγμένα του παρελθόντος, αλλά και τα σχέδιά της, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Στο πάνελ των μελών που πήραν μέρος στη συνέντευξη ήταν και η τεχνολόγος Τροφίμων, Βελούδω Βελισσάρη. Όταν τελείωσε η ενημέρωση, τη ρωτήσαμε πού βρίσκει το χρόνο και τη διάθεση να κάνει για χρόνια μια εθελοντική εργασία, από την οποία δεν έχει κανένα υλικό κέρδος.
Η απάντησή της ήταν αφοπλιστική. «Είναι τιμή μου που αποτελώ μέλος της συγκεκριμένης Ομάδας», μας είπε και πρόσθεσε: «Αγαπάω τον τόπο μου, αγαπάω το προϊόν που λέγεται λάδι και ελιά, αφού για χρόνια οι μνήμες μου ήταν ταυτισμένες μαζί τους, θέλω να βελτιωθεί και να αποκτήσει την αξία που του αρμόζει».
Να, λοιπόν, μια πρώτη απάντηση στα ερωτήματα της ποιήτριας.
Στη συνέχεια, το έτερο μέλος της ομάδας, ο Αλέξανδρος Δραγώνας, απαντώντας κι αυτός στο ρώτημα «γιατί συμμετέχει στο όλο εγχείρημα», σημείωσε: «Για όσους δε θέλουν να το δουν, η Ομάδα αυτή αποτελεί μια πολύ σημαντική προσπάθεια, έστω και μιας χούφτας ανθρώπων. Αποτελεί μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης για το λάδι και τη βρώσιμη ελιά στην περιοχή μας και θα βοηθήσει να αναδειχθεί η ποιότητά του.
Μάλιστα, η προσπάθεια που ξεκινά με την ελιά είναι ένα από τα πλέον σπουδαία πράγματα που έχουν συμβεί ποτέ στη Μεσσηνία, και η νέα ομάδα που φτιάχνεται, θα δώσει την προστιθέμενη αξία που πρέπει να έχει το προϊόν μας».
Δεν είναι μόνο τα μέλη που βοηθούν – υπογραμμίζουμε και πάλι σε εθελοντική βάση -, που δίνουν στην όλη προσπάθεια τη βεβαιότητα που ψάχνει εναγωνίως η συμπατριώτισσά μας ποιήτρια. Το δημόσιο ήθος εδώ μεταφράζεται σε μετρήσιμο αποτέλεσμα.
H Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, τα τελευταία χρόνια, πήρε διαπίστευση κατά το πρότυπο ISO 17025 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (αρ. πιστ. 921) και το American Chemists’ Oil Society (www.aocs.org) – η ομαδική ομάδα γευσιγνωσίας στην Ελλάδα με ανάλογη αναγνώριση-, για τη διενέργεια δοκιμών και την έκδοση εκθέσεων γευσιγνωστικής ανάλυσης ελαιολάδων.
Παράλληλα, πέρυσι συμμετείχε μαζί με το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» στη γευσιγνωστική εκπαίδευση 200 μαθητών και μαθητριών από διάφορα σχολεία της Μεσσηνίας. Επιπρόσθετα, ένα από τα μέλη της, ο Κ. Τσορώνης, είναι ο πρώτος Έλληνας που, έπειτα από δέκα χρόνια περίπου, συμμετέχει με υποτροφία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου σε πρόγραμμα γευσιγνωσίας στο Πανεπιστήμιο Χαέν της Ισπανίας.
Μετά τη συμμετοχή του επικεφαλής της Ομάδας, δρος Βασίλη Δημόπουλου, και της υπεύθυνης Ποιότητας και Επικοινωνίας, αλλά και Διεθνών Σχέσεων, Άννας Μηλιώνη, στο πρόγραμμα εκπαίδευσης “2nd International Course for Leaders of Table Olive Tasting Panels” στην έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου στη Μαδρίτη τον Ιούνιο 2014, το Εργαστήριο, από μεθαύριο μέχρι και την Κυριακή, υλοποιεί το πρόγραμμα “Developing a Table Olive Taste Panel in Kalamata” (Δημιουργία Ομάδας Γευσιγνωσίας Επιτραπέζιας Ελιάς), εγκεκριμένο και συγχρηματοδοτούμενο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Ένας από τους στόχους του για το 2014 – 15 είναι, δηλαδή, να επεκτείνει τις υπηρεσίες του στη γευσιγνωσία επιτραπέζιας ελιάς. Το πρόγραμμα αφορά τριήμερο σεμινάριο και έχει διττό σκοπό: την εκπαίδευση και επιλογή των ατόμων που θα συγκροτήσουν την Ομάδα Γευσιγνωσίας Επιτραπέζιας Ελιάς, καθώς και την εκπαίδευση παραγωγών, τυποποιητών και εξαγωγέων στο πεδίο αυτό.
Στο σεμινάριο θα διδάξουν τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου: Dr. Barbara Lanza και δρ. Ευστάθιος Πανάγου, επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ χορηγός είναι η εταιρεία «Αγροβίμ» και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Όπως σχολίασαν τόσο ο επιστημονικός υπεύθυνος Β. Δημόπουλος όσο και η υπεύθυνη Ποιότητας, Α. Μηλιώνη, η φιλοσοφία της όλης προσπάθειας που ξεκίνησε το 2008 και άλλαξε βηματισμό μετά το 2011, είναι η Ομάδα να βοηθήσει ώστε το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, αλλά και η ελιά Καλαμών, να αποκτήσουν όλα εκείνα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Τέλος, ανακοινώθηκε, από τον κ. Δημόπουλο, ότι το Νοέμβριο διοργανώνεται σεμινάριο για την ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών ελαιολάδου, κάτι που ενδιαφέρει τις μεγάλες εταιρείες τυποποίησης και εμπειρίας, ώστε να καλύπτουν τις διαφορετικές γευστικές απαιτήσεις των καταναλωτών.
Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η εργώδης προσπάθεια δεν έχει βρει ακόμη τη στήριξη που απαιτείται να έχει από την ελληνική Πολιτεία, σε όλες της τις εκφράσεις, αλλά ούτε και από την πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων του νομού. Είναι καιρός να βάλουν πλάτη, και να στηρίξουν την προσπάθεια. Κι αυτό, για το καλό όλων μας… 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη