Τρεις ταξιτζήδες στη Μεσσηνία εξαπάτησε η σπείρα που πηγαινόφερνε υψηλά πρόσωπα!


«ΤΡΟΜΕΡΗ» Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Τρεις ταξιτζήδες σε Καλαμάτα και Κοπανάκι, αποσπώντας τους συνολικά 5.400 ευρώ, εξαπάτησε η πολυμελής σπείρα που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής, με δράση σε όλη την Ελλάδα.
Οι απατεώνες και «αρχηγοί» της σπείρας άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε άστεγους και επαίτες και στη συνέχεια αναζητούσαν θύματα ταξιτζήδες. Προσποιούμενοι «υψηλές ιδιότητες», τους υπόσχονταν μεταφορά σημαντικών προσώπων κατ’ αποκλειστικότητα, με το ποσό των 300 ευρώ ημερησίως. Για να ισχύει η σύμβαση, όμως, απαιτούσαν εγγύηση από τους ταξιτζήδες – συνήθως 1.800 ευρώ-, αλλά εξαφανίζονταν μετά την κατάθεση.

Επτά συλλήψεις, 27 κατηγορούμενοι
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής κατάφερε να βάλει τέρμα στη δράση της σπείρας, που ενέχεται σε σημαντικό αριθμό υποθέσεων απάτης σε βάρος αυτοκινητιστών -οδηγών ταξί, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Ήδη έχουν ταυτοποιηθεί 66 υποθέσεις, σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες 21 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και 45 σε επαρχιακές πόλεις.
Έχουν συλληφθεί στην Αθήνα επτά μέλη – μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός –, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ακόμα 27 ατόμων, εκ των οποίων οι 22 είναι ημεδαποί, ηλικίας από 28 μέχρι 84 ετών και οι υπόλοιποι πέντε αλλοδαποί, ηλικίας από 28 έως και 47 ετών.
Τα επτά άτομα, τρεις γυναίκες και τέσσερις άντρες, όλοι Έλληνες, συνελήφθησαν στις 17 Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Χαλκίδας, της Εύβοιας, του Καλάμου, της Μαγούλας, του Περάματος και του Κορωπίου Αττικής.
Η δράση τους, εκτός από την Καλαμάτα και το Κοπανάκι, προσδιορίζεται προανακριτικά στην Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Τρίπολη, την Κοζάνη, την Ηγουμενίτσα, τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το Βόλο, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαλαμίνα, τη Μύρινα Λήμνου, το Λιτόχωρο Πιερίας, την Πάτρα, το Κρανίδι, τη Θάσο, τη Βόνιτσα, τη Νιγρίτα Σερρών, τα Τρίκαλα, την Παραλία Άστρους, την Κατερίνη, τη Μήλο, τη Ραψάνη, την Πτολεμαΐδα, τη Σκύδρα, το Αμύνταιο, τον Εύδηλο Ικαρίας, την Κάλυμνο, την Παλική Κεφαλληνίας, την Προσοτσάνη Δράμας, τα Γρεβενά, τις Φέρρες, το Δροσάτο Κιλκίς, το Σιδηρόκαστρο Σερρών και την Αστυπάλαια.
Το ποσό που αποκόμισαν υπερβαίνει τα 110.000 ευρώ.

Modus operandi
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Αστυνομία, τουλάχιστον από το Φεβρουάριο οι δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με ταξιτζήδες, τους οποίους εντόπιζαν είτε απευθείας είτε μέσω διαφόρων φορέων, σε ολόκληρη την επικράτεια, και συστήνονταν ως άτομα υψηλής κοινωνικής θέσης (όπως υπάλληλοι υπουργείων Εξωτερικών, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συγκοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού, ιατροί, πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίων κ.λπ.)
Παρουσιαζόμενοι με τις ιδιότητες αυτές, ανέφεραν στους παθόντες ότι επιθυμούν να μισθώσουν τα σχήματά τους για τη μετακίνηση, δήθεν, επίσημων προσώπων ή αξιωματούχων, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε διάφορα μέρη, όπου, υποτίθεται, είχαν προγραμματιστεί επίσημες ή/και ιδιωτικές εκδηλώσεις.
Μάλιστα, για να τους δελεάσουν ζητούσαν αποκλειστική συνεργασία, με ιδιαίτερα ικανοποιητική αμοιβή, που ανερχόταν σε 300 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης, δηλαδή συνολικά 9.000 ευρώ περίπου για ένα μήνα.
Ωστόσο, για να προχωρήσουν στη συνεργασία, ζητούσαν από τους παθόντες να καταβάλουν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 1.500 έως 1.800 ευρώ, με το πρόσχημα της εγγύησης για την τήρηση των όρων της συμφωνίας.
Ως προς τους ρόλους και τη σχέση των μελών της ομάδας, προέκυψε ότι αρχηγός της οργάνωσης ήταν ένας 66χρονος, ενώ ένας 48χρονος είχε αναλάβει την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες. Παράλληλα, ο 66χρονος και μια 39χρονη προσέγγιζαν τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, πολλοί από τους οποίους είναι άστεγοι ή επαίτες και τους έπειθαν να γίνονται οι καταθέσεις σε δικούς τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, έναντι αμοιβής. Τους μετέφεραν, μάλιστα, σε υποκαταστήματα τραπεζών, κυρίως στις περιοχές της Χαλκίδας, του Λουτρακίου και των Μεγάρων, προκειμένου να προβαίνουν σε αναλήψεις των χρηματικών ποσών.

Σε Καλαμάτα και Κοπανάκι
Οι δύο περιπτώσεις απάτης που αφορούν στην Καλαμάτα και το Κοπανάκι έχουν ως εξής:
-Στις 17/6/2014 ένας από τους δράστες επικοινώνησε τηλεφωνικά με οδηγό ταξί στο Κοπανάκι. Αφού του συστήθηκε ως υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, τον έπεισε και κατέθεσε, σε τραπεζικό λογαριασμό μέλους της σπείρας, ως εγγύηση για μίσθωση του ταξί του για τη μεταφορά ομάδας επιστημόνων, το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ.
-Στις 11 Φεβρουαρίου 2014, στην Καλαμάτα, ένας από τους δράστες επικοινώνησε τηλεφωνικά με 51χρονο οδηγό ταξί. Αφού του συστήθηκε ως διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, τον έπεισε και κατέθεσε ως εγγύηση, για τη μεταφορά σε περιοχές της Μεσσηνίας υψηλά ιστάμενων προσώπων του υπουργείου, το ποσό των 1.800 ευρώ.
-Στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 δράστης επικοινώνησε με 59χρονο ταξιτζή στην Καλαματα και του συστήθηκε ως υπάλληλος του υπουργείου Συγκοινωνιών. Του έκλεισε, υποτίθεται, συμφωνία για μεταφορά υπαλλήλων της Φρόντεξ και ζήτησε την κατάθεση 1.800 ευρώ.
Στις τρεις περιπτώσεις τα χρήματα κατατέθηκαν κανονικά σε λογαριασμούς.

Στοιχεία
Στην κατοχή των συλληφθέντων, καθώς και σε αυτοκίνητο του 66χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές κινητών τηλεφώνων, ημερολόγια και έγγραφα με ιδιόχειρες σημειώσεις, ιδίως με αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων, αριθμούς κινητών τηλεφώνων και επίθετα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορουμένους στην επικοινωνία τους με τους παθόντες.
Επιπλέον, βρέθηκαν κάρτες SIM και πακέτα συνδέσεων διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, βιβλιάρια και κάρτες αναλήψεων διαφόρων τραπεζών με τα ονόματα των κατηγορουμένων, αποδείξεις καταθέσεων σε τράπεζες, αποδείξεις συναλλαγών μέσω ΑΤΜ, καθώς και χρηματικά ποσά.
Επισημαίνεται ότι στην κατοχή 48χρονου συλληφθέντος βρέθηκε μία συσκευή κινητού τηλεφώνου. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διακριβώθηκε η ενεργοποίηση τριών τηλεφωνικών συνδέσεων, που χρησιμοποιούσε για την τηλεφωνική επικοινωνία με τους παθόντες. Τη συγκεκριμένη συσκευή ο 48χρονος προσπάθησε ανεπιτυχώς να πετάξει στη θάλασσα, κατά τη στιγμή της σύλληψής του σε παραλία του Καλάμου.
Επίσης, στην οικία του βρέθηκαν φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών και σωρεία επαγγελματικών καρτών υπαλλήλων τραπεζών και εταιρειών ταξί.
Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας συνεχίζεται, ενώ με αφορμή τα περιστατικά αυτά παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όταν άγνωστοι προσπαθήσουν- είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά- να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.