Υπερχρεωμένα: «Κούρεμα» κατά 40% στεγαστικού δανείου από τον ΟΕΚ


ΕΠΙΣΗΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΕΥΝΟΪΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ: 5ΕΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΚΑΙ 25ΕΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
«Κούρεμα» κατά 40% στεγαστικού δανείου που έχει δοθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος πλέον έχει καταργηθεί, αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για 56χρονο υπερχρεωμένο με μεγάλη μείωση μισθού και υψηλές δαπάνες διαβίωσης λόγω και προβλημάτων υγείας.
Για πρώτη φορά το δικαστήριο παρεμβαίνει σε δάνειο του ΟΕΚ, ορίζοντας, μάλιστα, ο δανειολήπτης να καταβάλει μόνο το 60% της οφειλής, για να σώσει το σπίτι του που είναι υποθηκευμένο, ενώ του παρέχει 5 χρόνια περίοδο χάριτος και ορίζει ως χρόνο αποπληρωμής του δανείου τα 25 έτη.
 
Μικρό εισόδημα
Η υπόθεση αφορά 56χρονο έγγαμο με δύο ενήλικα παιδιά και ένα ανήλικο. Η σύζυγός του είναι άνεργη, ενώ το ένα παιδί αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και λαμβάνει ως σύνταξη 200 ευρώ μηνιαίως.
Ο 56χρονος ήταν ναυτικός, όμως τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρεία. Πρόβλημα υγείας τον Ιανουάριο του 2012 τον ανάγκασε να σταματήσει την εργασία του και να βγει σε αναπηρική σύνταξη. Από το Μάιο του 2012 και για ένα χρόνο λάμβανε σύνταξη ύψους 326,44 ευρώ. Από τον Ιούνιο του 2013 έως το Μάιο του 2015 το ποσό έχει ορισθεί στα 434,68 ευρώ.
Το εισόδημα της πενταμελούς οικογένειας, μαζί με τη σύνταξη του παιδιού, ανέρχεται σε 634,68 ευρώ. Τα δε έξοδα διαβίωσης, μαζί με τα ιατρικά, υπολογίσθηκαν από το δικαστήριο στα 900 ευρώ.
 
«Κούρεμα» στεγαστικού δανείου
Ο 56χρονος κατέχει ένα διαμέρισμα 102 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είναι και η κύρια κατοικία της οικογένειας. Για το εν λόγω διαμέρισμα υπάρχει δάνειο από τον ΟΕΚ, που αυτή τη στιγμή έχει υπόλοιπο 91.642,60 ευρώ.
Επίσης, κατέχει ένα οικόπεδο 288 τ.μ., με κατοικία 94 τ.μ. που μπορεί να κτισθεί μελλοντικά, αλλά το δικαστήριο κρίνει ότι δε θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον αν εκποιηθεί.
Ο οφειλέτης έχει δημιουργήσει άλλες δύο οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, συνολικού ύψους 54.781,36 ευρώ.
Το δικαστήριο αποφαίνεται ότι η οικογένεια πλέον δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δε δύναται να καταβάλει ούτε τα ελάχιστα, χωρίς να κινδυνεύσει η στοιχειώδης, αξιοπρεπής διαβίωσής της. Άλλωστε, έχει ήδη μεγάλες οφειλές σε λογαριασμούς ρεύματος και νερού. Έτσι, για τα δύο καταναλωτικά δάνεια όρισε μηδενικές καταβολές και εξέταση της ρύθμισης εκ νέου το Σεπτέμβριο του 2015, οπότε θα επανεξετασθεί το θέμα σύνταξης του 56χρονου.
Σε ό,τι αφορά το δάνειο του σπιτιού, αντί για υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τη διάσωσή της από χρέη στο 80%, στη συγκεκριμένη περίπτωση όρισε το ποσοστό στο 60%, τονίζοντας χαρακτηριστικά «ότι το Σύνταγμα ορίζει ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου». Έτσι, «κουρεύει» το χρέος του για το σπίτι κατά 40% και ορίζει, έπειτα από περίοδο 5 χρόνων χάριτος, να ξεκινήσει να καταβάλει για 25 χρόνια κάθε μήνα 183,78 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει για το δάνειο του σπιτιού 55.135,08 ευρώ.