“Σολομώντεια” λύση από το εφετείο κακουργημάτων για τα εικονικά τιμολόγια


Υψηλές ποινές σε έξι για τα εικονικά τιμολόγια, αλλά με αναστολή η έφεση

Της Βίκυς Βετουλάκη

«Σολομώντεια» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας για τη μεγάλη υπόθεση της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες.
Η δίκη ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου με 20 κατηγορουμένους και ολοκληρώθηκε χθες με την έκδοση απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το δεύτερο μέρος της υπόθεσης, καθώς το πρώτο, για τη διακίνηση των πλαστών τιμολογίων, έχει ήδη εκδικασθεί.
Οι 20 κατηγορούμενοι δικάζονταν για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος. Το δικαστήριο χθες έκρινε αθώους 14 κατηγορουμένους, ενώ καταδίκασε πέντε για κακουργήματα και έναν για πλημμέλημα.
Η ιδιαιτερότητα της απόφασης ήταν πως, ενώ επιβλήθηκαν υψηλές ποινές, ακόμα και 12ετούς καθείρξεως, σε όλους η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη και μένουν ελεύθεροι μέχρι τη εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο.

Για τους δύο Φιλιατρινούς
Η διαδικασία χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε με τις αγορεύσεις του δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Με την ολοκλήρωσή τους, οι εφέτες αποσύρθηκαν σε διάσκεψη και αργά το μεσημέρι εξέδωσαν την απόφαση.
Η υψηλότερη ποινή επιβλήθηκε στο Φιλιατρινό έμπορο, ο οποίος είχε παρουσιασθεί αυθορμήτως στις Αρχές, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η υπόθεση και παρέμενε μέχρι τώρα προφυλακισμένος. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο όπως κατηγορούνταν, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του επέβαλε ποινή καθείρξεως 12 ετών. Δέχτηκε το αίτημα του συνηγόρου του η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και θα αποφυλακισθεί με τους όρους εντός μηνός να καταβάλει ως εγγύηση 5.000 ευρώ και να παρουσιάζεται κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.
Αθώος κρίθηκε για τις κατηγορίες αυτές ο δεύτερος βασικός κατηγορούμενος από τα Φιλιατρά, ο οποίος όμως κρατείται στις φυλακές, διότι έχει ήδη δικασθεί στην πρώτη δίκη σε 20 χρόνια για τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων, αν και ήταν αυτός που αποκάλυψε τι συμβαίνει και βοήθησε το ΣΔΟΕ στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Αναγνωρίσθηκαν ελαφρυντικά
Κατηγορούμενος Αλβανός που είχε χρησιμοποιήσει εικονικά τιμολόγια κρίθηκε ένοχος για τετελεσμένη απάτη κατ’ εξακολούθηση και χρήση πλαστών εγγράφων κατ’ εξακολούθηση και δικάσθηκε σε φυλάκιση 4 ετών με 3ετή αναστολή.
Κατηγορούμενος αγρότης που είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια σε συγγενείς του, κρίθηκε ένοχος όπως κατηγορούνταν και ενώ η πρόταση της εισαγγελέως ήταν ποινή φυλάκισης 3 ετών, το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 9 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Ένοχος κρίθηκε όπως κατηγορούνταν και ο ξυλουργός που είχε χρησιμοποιήσει τα ονόματα συγγενών του για έκδοση εικονικών τιμολογίων. Καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 9 ετών, παρά την πρόταση της εισαγγελέως για φυλάκιση 3 ετών. Και για την ποινή αυτή δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Ένοχος όπως κατηγορούνταν κρίθηκε και κουμπάρος του Φιλιατρινού και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 6 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Τέλος, σε κάθειρξη 6 ετών καταδικάσθηκε έμπορος που είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια σε ονόματα συγγενών του, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Σε όσους καταδικάσθηκαν αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.