39χρονος στην Καλαμάτα καταδικάσθηκε σε κάθειρξη αόριστης διάρκειας και χαρακτηρίσθηκε επικίνδυνος


Για πρώτη φορά επιβλήθηκε τέτοια ποινή από το Εφετείο Καλαμάτας

39χρονος στην Καλαμάτα καταδικάσθηκε σε κάθειρξη αόριστης διάρκειας και χαρακτηρίσθηκε επικίνδυνος
Η ποινή κάθειρξης αόριστης διάρκειας, επιβλήθηκε για πρώτη φορά χθες από το Εφετείο Καλαμάτας, σε 39χρονο κατηγορούμενο για κλοπές που διαπράττει κατ΄ επανάληψη, κατά συνήθεια, καθ΄ έξη και καθ΄ υποτροπή, αφού χαρακτηρίσθηκε επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.
Πρόκειται για την εφαρμογή νέου άρθρου του Ποινικού Κώδικα, όπου όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης «αν κάποιος, παρά το ότι τιμωρήθηκε επανειλημμένα, τουλάχιστον 3 φορές για κακουργήματα ή πλημμελήματα που πηγάζουν από δόλο, με ποινές στερητικές της ελευθερίας ή μια από τις οποίες τουλάχιστον κάθειρξη, διαπράξει νέο κακούργημα ή πλημμέλημα από δόλο το οποίο σε συνδυασμό με τις προηγούμενες πράξεις αποδεικνύει ότι είναι εγκληματίας καθ’ έξη ή κατ΄ επάγγελμα επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, το δικαστήριο, όταν η ποινή που πρέπει να του επιβληθεί είναι πρόσκαιρη κάθειρξη, του επιβάλει κάθειρξη αόριστης διάρκειας».

Σε ιδιαίτερες φυλακές
Η ποινή αυτή εκτίεται σε ιδιαίτερα καταστήματα ή σε ιδιαίτερα τμήματα φυλακών. Στην απόφαση καθορίζεται μόνο το ελάχιστο όριο διάρκειας της κάθειρξης. Μετά τη λήξη του ελάχιστου ορίου της κάθειρξης που ορίσθηκε, κάθε 3 χρόνια εξετάζεται, είτε με αίτηση του κρατουμένου, είτε και αυτεπαγγέλτως αν μπορεί να απολυθεί.
Η συγκεκριμένη διάταξη βρήκε χθες εφαρμογή από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, για 39χρονο χρήστη ναρκωτικών, που επανειλημμένα έχει συλληφθεί για κλοπές.
Στο εδώλιο κάθισε και ο φίλος του, ο οποίος κατηγορείται ότι μαζί του φέτος το Μάρτιο διέπραξε 3 κλοπές μηχανών, μια διάρρηξη αυτοκινήτου και μία απόπειρα κλοπής μηχανής.
Ο αστυνομικός της Ασφάλειας Καλαμάτας, κατέθεσε ότι στις 15 Μαρτίου του 2014, ειδοποιήθηκε από το Κέντρο ότι έγινε απόπειρα κλοπής μηχανής σε περιοχή της Καλαμάτας. Έσπευσε, όπως είπε, στο σημείο και λίγο πιο πέρα εντόπισε τον 39χρονο ο οποίος είχε επάνω του 2 κατσαβίδια, ένα σκούφο και ένα μπουκαλάκι με άρωμα, το οποίο στη συνέχεια αναγνωρίσθηκε από ιδιοκτήτρια αυτοκινήτου που είχε διαρρηχθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Ο αστυνομικός κατέθεσε πως την ημέρα εκείνη, από την έναρξη της υπηρεσίας του, έβλεπε και τους δύο κατηγορούμενους σε διάφορα σημεία της πόλης και γι’ αυτό πιστεύει ότι μαζί διέπραξαν τις κλοπές. Επίσης, είπε ότι ο 39χρονος δεν έκλεβε μηχανές για να τις πουλήσει, αλλά για να μετακινηθεί σε διάφορα σημεία, καθώς δεν είχε χρήματα. Τέλος, είπε πως όταν τον συνέλαβε παραδέχθηκε τις κλοπές και ζήτησε συγγνώμη.

Κάθειρξη αόριστης διάρκειας
Στην απολογία του ο 39χρονος είπε ότι τα ναρκωτικά τον έχουν καταστρέψει και ήδη μπαινοβγαίνει στις φυλακές, εδώ και 15 χρόνια. Μάλιστα, όπως είπε, δύο πράγματα έμαθε στις φυλακές, να κλέβει ή να πουλάει ναρκωτικά και προτίμησε να κάνει το πρώτο για να εξασφαλίζει την δόση του.
Ζήτησε από το δικαστήριο να πάει για απεξάρτηση, ενώ για το φίλο του είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κλοπές. Υποστήριξε, ότι τις έκανε μόνος του, όταν δεν ήταν με τον συγκατηγορούμενό του.
Και ο συγκατηγορούμενός του δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση με τις κλοπές και πως έχει ξεκόψει από τα ναρκωτικά εδώ και 4 χρόνια.
Το δικαστήριο στον 39χρονο επέβαλε κάθειρξη αόριστης διάρκειας, με κατώτατο όριο τα 7 χρόνια, ενώ στον φίλο του καταλογίσθηκε μόνο μια απόπειρα κλοπής, μετά από κατάθεση μάρτυρα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών.

Της Βίκυς Βετουλάκη