71 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία του Ολοκαυτώματος στον Αετό Τριφυλίας


Ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Αετού από τους Γερμανούς, στις 11 Σεπτέμβρη του ’43, είναι η σημερινή, κατά την οποία με επετειακές εκδηλώσεις στο μαρτυρικό Αετό τιμούν ευλαβικά τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στοχεύοντας στη διατήρηση της τοπικής και εθνικής μνήμης.
Νωρίς το πρωί θα τελεστεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στις 12.00 το μεσημέρι θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο.
Στη συνέχεια θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι επίσημοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η πρόεδρος του Προοδευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Αετός Τριφυλίας», Λίτσα Λυμπεροπούλου. Ακολούθως, θα γίνει προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και από τη Φιλαρμονική ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Σημειώνεται πως τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, που εκτελέστηκαν ή πυρπολήθηκαν κατά το βομβαρδισμό από τα γερμανικά στρατεύματα σε αντίποινα προς το χωριό που είχε στήσει ενέδρα σε γερμανική περίπολο είναι: από το μαρτυρικό Αετό οι Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς (Γιωργιάννης) και από τα γύρω χωριά: Κωνσταντίνος Κατσιάρας, Μήτρος Πετρόπουλος, Γιαννούλα Δημητροπούλου, Νικόλαος Μανωλόπουλος και Βασιλική Βόγκα (Κοπανάκι 1944), Αικατερίνη Ζιάννη (Κοπανάκι 1944), Μιχάλης Αποστολόπουλος (Κοπανάκι 1944).

του Ηλία Γιαννόπουλου