Εισαγγελέας θα μπει στα σχολεία που έχουν κατάληψη!

Εισαγγελέας θα μπει στα σχολεία που έχουν κατάληψη!

Σκληραίνει τη στάση του το υπουργείο Παιδείας απέναντι στους καταληψίες μαθητές, απευθύνοντας αυστηρή προειδοποίηση ότι οι διδακτικές ώρες που χάνονται θα αναπληρωθούν με «κόψιμο» εκδρομών και μαθήματα κατά τις εορτές, ακόμη και τα Σάββατα.
Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε από τους εισαγγελείς της χώρας να παρεμβαίνουν όπου υπάρχουν καταλήψεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων. Ήδη, με απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας υπήρξε επέμβαση της αστυνομίας στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο και στο 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, όπου έγιναν συλλήψεις μαθητών, αλλά και κηδεμόνων.
Λιγότερα 
Χθες, πάντως, ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων παρουσίασε μικρή κάμψη, καθώς -σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας- μειώθηκε σε 364 πανελλαδικώς έναντι 588 τη Δευτέρα. Ειδικότερα, αιτία για το «κύμα» των μαθητικών καταλήψεων που ξέσπασε απρόσμενα στην αρχή της εβδομάδας (και μάλιστα μέσω μηνυμάτων στο facebook) είναι η διαφωνία των μαθητών προς τον θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων, το σύστημα των εξετάσεων και τις αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο του «Νέου Λυκείου», αλλά και η υποχρηματοδότηση των σχολείων.
«Όπου υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης, την κάνουμε. Από εκεί και πέρα, εκτιμάμε ότι ακόμη και να πάμε κόντρα σε αυτά που πιστεύουμε σε κάποια θέματα, πολλές καταλήψεις θα συνεχιστούν», σημείωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και πρόσθεσε με νόημα: «Καταλήψεις κάθε χρόνο, παραδοσιακά πια, παρατηρούνται αυτές τις μέρες λίγο πριν από τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη, φέτος έγινε λίγες μέρες νωρίτερα. Δεν είναι τυχαίο αυτό». Επανέλαβε δε, ότι εάν οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις μέρες, τότε θα ενεργοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει διεξαγωγή μαθημάτων κατά τις διακοπές του Πάσχα, ενώ θα εξεταστούν επιπλέον τρόποι αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών με «κόψιμο» των σχολικών εκδρομών και μαθήματα τα Σάββατα.
Εν τω μεταξύ, χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρέπεμψε σε εγκύκλιο του προκατόχου της Ιωάννη Τέντε το 2011, με την οποία μπορεί να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση σε περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές σε σχολεία.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εξωσχολικοί ενήλικοι δράστες θα πρέπει να παραπέμπονται στο Αυτόφωρο, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές ζητείται να ερευνάται αν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.
imerisia.gr