«Η περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν αφορά ούτε το 30% των πολιτών»


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΟΑΕΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Μόνο το 30% των φορολογουμένων αφορά η ρύθμιση των 100 δόσεων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ασφαλισμένων και Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, Πόπη Χανδρινού, υπογραμμίζοντας πως για το 70% του κόσμου που χρωστά η ρύθμιση είναι ασύμφορη. Αυτό, πάντως, που προτείνει είναι για τα ασφαλιστικά ταμεία να αφαιρεθούν όλες οι προσαυξήσεις των παλαιών οφειλών.

100 δόσεις
Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, παρατήρησε ότι η πλειοψηφία των φορολογουμένων δεν μπορεί να δώσει αυτά τα χρήματα, μαζί με τρέχοντα έξοδα και τρέχουσες οφειλές: «Ακόμα κι αν ο κόσμος είχε να δώσει μέρος των δόσεων αυτών, τι θα πάει να υπογράψει; Το παράνομο και καταχρηστικό των φόρων που του έχουν βάλει; Αυτή τη στιγμή δεν έχει αφορολόγητο. Το όριο της φτώχειας μειώθηκε το ατομικό σε 432 ευρώ και το οικογενειακό σε 600 ευρώ. Αυτά τα ποσά θα έπρεπε να είναι αφορολόγητα στη δήλωση των πολιτών και όχι να φορολογούμαστε με αντικειμενικά κριτήρια που δεν παράγουν χρήμα (αυτοκίνητο, ιδιόκτητη κατοικία, κ.λπ.). Έχει καταργηθεί το Σύνταγμα των Ελλήνων και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; Οι κρατήσεις στον πολίτη δεν πρέπει να είναι βάση της φοροδοτικής του ικανότητας; Κανένας λαός δε θυσιάσθηκε. Μας θυσίασαν και δεν ξέρω για ποια αλλότρια πράγματα».

Ασφαλιστικοί φορείς
Σχετικά με τους ασφαλιστικούς φορείς, η κα Χανδρινού σημείωσε πως πράγματι καταρρέουν, προσθέτοντας: «Χωρίς να μας ρωτήσουν, τα δικά μας λεφτά, που δεν τα βάζει το Δημόσιο, τα κούρεψαν και μας τα πήραν. Δε μας έχει απαντήσει κανένα κόμμα, τι ποσό οφείλει το Δημόσιο στους ασφαλιστικούς φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών και των άλλων ασφαλιστικών φορέων, από τον καιρό που έπαιρνε τα λεφτά τους και τα επένδυε σε δημόσια έργα. Είναι τόσο σίγουροι δε, για την καλή τους διαχείριση, που με νόμο πέρασαν την αποποινικοποίηση διευθυντών, διοικητών κ.λπ. που είχαν θητεύσει εκείνη την περίοδο εκεί. Το ΑΕΠ τώρα έχει πέσει, γιατί αν αυτό είναι συνδεδεμένο, δεν έχουν μειωθεί και οι εισφορές του κόσμου; Για τα ταμεία μας προτείνω, να αφαιρεθούν όλες οι προσαυξήσεις των παλαιών οφειλών, γιατί εμείς δεν έχουμε πάρει δάνειο από κανέναν. Να κεφαλαιοποιηθούν και να έχουμε δικαίωμα από την εποχή της κρίσης να επιλέξουμε. Αφού έχουν νομοθετήσει εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ, δεν υπάρχει λόγος να πληρώνω εισφορά για 1.500 και 2.000 ευρώ σύνταξη».

Της Βίκυς Βετουλάκη