«Πίσω στο Σχολείο» στο Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)


Το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ταξιάρχης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της δράσης «Πίσω στο Σχολείο» (Back to School)!
Η εν λόγω δράση αποτελεί μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφουν στα σχολεία τους και μιλούν για τη δουλειά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).
Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να δώσει στους νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα από κοντά, καθώς οι νυν αξιωματούχοι της Ε.Ε. και παλιοί μαθητές γίνονται για μία ημέρα αυτοπροσώπως η ίδια η Ευρώπη.
Το 2013, περίπου 500 υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέστρεψαν στις παλιές τους τάξεις και συνομίλησαν με περισσότερους από 65.000 μαθητές σε 886 σχολεία σε 22 κράτη μέλη της Ε.Ε.
Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον για την επίσκεψη και έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, την εργασία και τη ζωή στο εξωτερικό, καθώς και τη χρήση των ξένων γλωσσών. Τα σχολεία που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αξιολόγησαν θετικά αυτόν τον τρόπο ευαισθητοποίησης των μαθητών γύρω από την Ευρώπη, μέσω της προσωπικής επαφής.
Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 13 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου 2014, Έλληνες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπόλοιπων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. επισκέπτονται τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πατρίδας τους στα οποία φοίτησαν ή άλλα σχολεία της επιλογής τους, προκειμένου να μοιραστούν με τους μαθητές τις εμπειρίες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας επισκέφτηκε ο Ταξιάρχης Θεοχάρης, ο οποίος εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Γραφείο Τροφίμων & Κτηνιατρικών Θεμάτων στο Grange της Ιρλανδίας, ως επιθεωρητής εθνικών συστημάτων ελέγχου εισαγωγών στην Ε.Ε., τροφίμων ζωικής προέλευσης και ζώων. Απόφοιτος ο ίδιος του σχολείου, ενημέρωσε τους μαθητές της Β’ τάξης για τις σπουδές και το αντικείμενό του στην Ε.Ε. Στη συνέχεια συζήτησε μαζί τους για τις ομορφιές και τις δυσκολίες της δουλειάς του, δίνοντας απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Λίγα λόγια
Ο Ταξιάρχης Θεοχάρης είναι απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας. Κατάγεται από την Αρχαία Φιγαλεία Ολυμπίας. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων (MSc Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MSc Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Τροφίμων – University of Ulster Northern Ireland, Diploma στη διασφάλιση ποιότητας στη βιομηχανία τροφίμων – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Εργάστηκε την περίοδο 2002-2012 ως υπεύθυνος συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων και κατόπιν ως διευθυντής εργοστασίου σε ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων. Την περίοδο 2007-2012 εργάστηκε ως εξωτερικός αξιολογητής-επιθεωρητής στο ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης). Από το 2012 εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Γραφείο Τροφίμων & Κτηνιατρικών Θεμάτων στο Grange της Ιρλανδίας, ως επιθεωρητής εθνικών συστημάτων ελέγχου εισαγωγών στην Ε.Ε., τροφίμων ζωικής προέλευσης και ζώων.

του Ηλία Γιαννόπουλου