Στα… μουγκά η διαβούλευση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα


Π. ΝΙΚΑΣ: «ΔΕ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ… ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ»
Έντονη η αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας για την τακτική της Δημοτικής Αρχής
Όσο λιγότερο μιλάμε δημόσια για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021, τόσο καλύτερα θα είναι για την ευόδωση των προσπαθειών.
Αυτό είναι περίπου το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Παν. Νίκα, με αφορμή σχετική παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απουσία της πλειοψηφίας από την εκδήλωση της «Ανοιχτής Πόλης» την περασμένη Κυριακή.
«Η υποψηφιότητα για την πολιτιστική πρωτεύουσα είναι ένα σημαντικό όραμα που δεν μπορεί να υπηρετηθεί με λαϊκές συνελεύσεις, αλλά από εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι, βεβαίως, θα λογοδοτούν για τις ενέργειές τους. Πρέπει, όμως, να σταθούμε αρωγοί δίπλα τους, να υπάρχει συναντίληψη μεταξύ μας και ενότητα και όχι αντιδικίες που δηλητηριάζουν το κλίμα. Εξάλλου, έχουν δρομολογηθεί ανοιχτές εκδηλώσεις που θα έχουμε όλη την ευκαιρία να ενημερωθούμε διεξοδικά.
Τέλος, για την εκδήλωση της περασμένης Κυριακής δε θα είχα καμία αντίρρηση να παραβρεθώ, αλλά βρισκόμουν εκτός Καλαμάτας», υποστήριξε.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μάκαρης σχολίασε ότι η Δημοτική Αρχή θέλει να παίξει σ’ ένα σημαντικό εγχείρημα για την πόλη με… κλειστά χαρτιά, πρακτική που δε βοηθά τον απώτερο σκοπό.
Επισήμανε ότι τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, «απουσίασαν επιδεικτικά» από την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο συνδυασμός του την περασμένη Κυριακή. Παράλληλα, οι ανακοινώσεις περί ελεγχόμενης ενημέρωσης σχετικά με τις διαδικασίες του εγχειρήματος, ώστε να μη μας αντιγράψουν ανταγωνίστριες πόλεις, είναι ανεδαφικές.
Ο Μανώλης Μάκαρης σχολίασε ακόμη ότι η Δημοτική Αρχή με τον τρόπο που βλέπει την απαιτούμενη για τους πολίτες διαβούλευση, μάλλον προτιμά να μιλά μόνο με τον εαυτό της! Κι αυτό δε βοηθά την πόλη, ούτε την ευόδωση των προσπαθειών της για το 2021.
Να σημειώσουμε ότι σε συνέντευξη Τύπου τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο Νίκος Μπασακίδης, με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου που έχει εξουσιοδοτηθεί να χειρίζεται τα θέματα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, όσο και ο εκτελεστικός διευθυντής και διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας του «Καλαμάτα 2021» Έκτορας Τσατσούλης, ανέφεραν πως την Τρίτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 20.30, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, διοργανώνεται η πρώτη δημόσια εκδήλωση.
Στη συνάντηση αυτή θα γίνει ενημέρωση για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και «θα δείξουμε το σχεδιασμό, τα επόμενα βήματα, τα χρονοδιαγράμματα», ενώ σημειώθηκε ότι «τηρούμε ακριβώς τα χρονοδιαγράμματα, έχουμε σωστό και επαγγελματικό προγραμματισμό, αλλά και επιστημονικό βηματισμό συγχρονισμένο με όλα όσα έχει θέσει ως προϋποθέσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στόχος είναι να ενημερωθούν καταρχήν οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων «με δημόσιο διάλογο, και με τη συμμετοχή όλων να συνταχθεί ο καλύτερος φάκελος απ’ όλες τις ανταγωνίστριες πόλεις, για να αποκτήσει η Καλαμάτα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», όπως ανέφερε ο κ. Μπασακίδης.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη