Τουλάχιστον 100 ελαιοπαραγωγούς μέλη με 2.500 στρέμματα ελαιώνων βάσει της ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης ΟΣ∆Ε του 2014 θα πρέπει να διαθέτει για την αναγνώρισή της μια Οργάνωση Παραγωγών (ΟΠ) στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Δικαίωμα αναγνώρισης ως Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ) στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών έχουν οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών σύμφωνα με το άρθρο 156 παρ. 1 του Κανονισμού 1308/2013.
Παράλληλα, εν δυνάμει δικαιούχοι για τα προγράμματα στήριξης του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς των Κανονισμών 611 και 615 είναι οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών.
Συγκεκριμένα, ο Κανονισμός 611 θεσπίζει τους κανόνες εφαρμογής των προγραμμάτων, ορίζει τα επιλέξιμα μέτρα για χρηματοδότηση και τις επιλέξιμες δαπάνες, το ελάχιστο ποσοστό χρηματοδότησης, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των δράσεων.
Αντίστοιχα ο Κανονισμός 615 αναφέρεται στις λεπτομέρειες εφαρμογής των προγραμμάτων που αφορούν τόσο στους κρατικούς φορείς για τη διενέργεια των κρατικών ελέγχων όσο και τις οργανώσεις που υλοποιούν τα προγράμματα, διευκρινίζοντας ποια είναι η διαδικασία λήψης προκαταβολών, τροποποιήσεων και εγγυοδοσίας.
Οι δε Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων κοινοποιούν άμεσα στο Τμήμα Ελαίας της Διεύθυνσης Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων Δενδροκηπευτικής, καθώς και στο Τμήμα Ομαδικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Αγροτικού Συνεργατισμού και Ομαδικών Δραστηριοτήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα κατωτέρω:
α) κάθε απόφαση αναγνώρισης, απόρριψης ή ανάκλησης της αναγνώρισης ΟΠ και ΕΟΠ
β) φωτοαντίγραφο του καταστατικού της ΟΠ ή της ΕΟΠ όπως κάθε φορά ισχύει.
Ίδρυση οργανώσεων παραγωγών στον τομέα ελαιόλάδου και επιτραπέζιων ελιών
Δείτε επίσης.
Γιώργος Μαζωνάκης: Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση – Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου
Μεσσηνία: 60χρονος έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του
Καλαμάτα: Αντίστροφη μέτρηση για την αναμέτρηση με το Βόλο στο Περιστέρι
Κινηματογραφική «όπερα-παστίτσιο» από τη Λυρική Σκηνή στην Καλαμάτα
Στους καταρράκτες Δίβρης και στον Ερύμανθο ποταμό ο Ευκλής
Τζάνε – Καλαμάκι: 1,64 εκατ. ευρώ πληρώνει η Περιφέρεια στον εργολάβο για τις καθυστερήσεις
Ο καιρός αύριο Παρασκευή στην Καλαμάτα
Άρση επικινδυνότητας στον δρόμο κοντά στο 17ο Δημοτικό Σχολείο
Τοπικά 11.09.2026, 12:58
Βέργα: «Είναι λες και μας βασανίζουν επίτηδες»
Τοπικά 11.09.2026, 12:00
Η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας ανοίγει τον νέο κύκλο δράσεών της
Τοπικά 11.09.2026, 09:00
Ένωση Γονέων Καλαμάτας: Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά!
Τοπικά 11.09.2026, 07:36
Επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς με τον καθιερωμένο αγιασμό
Τοπικά 10.09.2026, 22:00
Ψίχουλα για τα σχολεία… αυξήσεις για ψηφοθηρικές εκδηλώσεις!
Φόρτωση…

