Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου για την 6η επέτειο μνήμης από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου


Η κρύα νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ανασύρει από τις μνήμες μας τη δολοφονία του -τότε έφηβου και μαθητή- Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το ειδεχθές αυτό έγκλημα σχετίζεται άμεσα με τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, στρέφοντας το όπλο του στο νεαρό Αλέξη του στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα της ζωής.
Η είδηση έπεσε σαν «βόμβα». Μία «βόμβα» που ακόμα προκαλεί εκρήξεις, με χιλιάδες κόσμου να βγαίνουν κάθε χρόνο την ίδια ημέρα στους δρόμους και πολλά αναπάντητα «γιατί». Ακολούθησαν καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Κλειστές έμειναν και πανεπιστημιακές σχολές ενώ δεν άνοιξε και το σχολείο στη Σταμάτα στο οποίο πήγαινε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

 Στην ήδη έκρυθμη κοινωνική, πολιτική και οικονομικά ασταθή ζωή της χώρας έρχεται να προστεθεί η δολοφονία ενός παιδιού, πυροδοτώντας μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων της κοινωνίας, με αποκορύφωμα τα γεγονότα που έλαβαν τόπο στο κέντρο των Αθηνών εκείνες τις ημέρες. Η κοινωνική κατακραυγή μεγάλη. Το λάθος ασυγχώρητο. Μέσα σε λίγες ημέρες, η τότε σε εορταστικό κλίμα Αθήνα γίνεται το επίκεντρο της οργής των διαδηλωτών με αποτέλεσμα τεράστιες υλικοτεχνικές ζημιές. Η πολιτεία αβοήθητη προσπαθεί να αντιδράσει προχωρώντας σε πολυάριθμες προσαγωγές και συλλήψεις. Υπουργοί παραιτούνται για λόγους ευθιξίας και με τις παραιτήσεις αυτών να μη γίνονται δεκτές από την τότε κυβέρνηση. Το ρολόι μετράει αντίστροφα για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη, τον άλλο αστυνομικό του αποδόθηκε η ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια.

Μετά από 6 χρόνια το γεγονός δεν έχει ξεχαστεί…πως θα μπορούσε άλλωστε? Η επέτειος μνήμης του θυμίζει σε όλους μας το δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία λόγου -έκφρασης και στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Ως φοιτητικός σύλλογος κατακρίνουμε τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και δηλώνουμε παρών σε μια δύσκολη περίοδο αποδεικνύοντας πως ο φοιτητής έχει φωνή και μπορεί να αγωνιστεί για ένα καλύτερο αύριο. 
 
Πρόεδρος Φ.Σ. ΙΑΔΠΑ – Δέσποινα Ντρούβα
Αντιπρόεδρος Φ.Σ. ΙΑΔΠΑ – Παναγιώτης Τσελέκης
 
Πρόεδρος Φ.Σ. Φιλολογίας – Γεωργία Προδρόμου
Αντιπρόεδρος Φ.Σ. Φιλολογίας – Αντώνης Μανέτας