Ο Χρήστος Χωμενίδης στην Καλαμάτα


Στο «Βιβλιόπολις» θα βρεθεί την προσεχή Δευτέρα στις 8.00 το βράδυ ο Χρήστος Χωμενίδης, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες συγγραφείς της γενιάς του, ο οποίος επανέρχεται δυναμικά στη λογοτεχνική επικαιρότητα με ένα (ίσως το καλύτερό του μετά το «Σοφό παιδί») βιβλίο – σκιαγράφηση της οικογενειακής του ιστορίας μέσα από τη ζωή της μητέρας του.
Η έξοχη «ΝΙΚΗ» (Εκδόσεις Πατάκη, σελ. 492) δεν είναι απλά η ιστορία μιας γυναίκας και του οικογενειακού της περιβάλλοντος, αλλά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’50.
Αποφασίζει, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη την ιστορία της μητέρας του, να πλάσει τη «βιογραφία» μιας γυναίκας η ζωή της οποίας συνυφαίνεται με πολλές δεκαετίες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Μένοντας πιστός στο σχήμα που σε γενικές γραμμές εφάρμοσε και σε προηγούμενα βιβλία του, ο συγγραφέας δεν επιδιώκει την άμεση εξιστόρηση των ιστορικών συμβάντων, αλλά επιλέγει να παρουσιάσει την κοινωνική πραγματικότητα που περιβάλλει την αφήγησή του από την οπτική γωνία κάποιου που ζει κοντά, αλλά όχι ακριβώς μέσα, τα γεγονότα-σταθμούς που τη διαμόρφωσαν.
Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που γεννήθηκε σε μια ασυνήθιστη οικογένεια και έζησε σε ταραγμένους και ενδιαφέροντες καιρούς.
Γεννημένη λίγο πριν τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, η Νίκη Αρμάου, κόρη μεγαλοστελέχους του ΚΚΕ και βουλευτή του κόμματος πριν από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, είναι ένα κορίτσι που βιώνει από βρέφος ακόμα το κυνηγητό της εξουσίας, αλλά και την προσήλωση προς ένα σκοπό, την αφοσίωση σε μια ιδεολογία που έμπαινε πάνω από οτιδήποτε άλλο.
Διαβάστε αύριο στο «Θάρρος» συνέντευξη του Χρήστου Χωμενίδη.