Συνάντηση Δ.Σ. Συνδέσμου Βιομηχανιών με Α. Τουρκολιά


Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος με το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρο Τουρκολιά και τους συνεργάτες του, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Παρευρέθησαν, επίσης, ο διευθυντής Δικτύου Καταστημάτων Δυτικής Ελλάδος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Ασημακόπουλος και ο περιφερειακός διευθυντής Δικτύου Ε’, Γεώργιος Τόμπρας, με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
Εκ μέρους του προέδρου Γ. Κεπενού και των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου τονίσθηκε: «Για το Σύνδεσμό μας και γενικότερα για τον επιχειρηματικό κόσμο που εκπροσωπούμε πιστεύουμε ότι έπειτα από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την οικονομία της χώρας, αλλά και της περιοχής μας, όλες οι Τράπεζες, αλλά κυρίως η Εθνική Τράπεζα με τη μακρόχρονη ιστορία της, έχουν υποχρέωση πλέον και οφείλουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας και της αγοράς.
Θα πρέπει η Εθνική Τράπεζα να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και να βοηθήσουν όλες εκείνες που κατόρθωσαν να επιβιώσουν από την κρίση και να βρεθούν οι τρόποι, ώστε να διοχετεύσουν εύκολα και γρήγορα κεφάλαια στην αγορά, που να έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα».
Ακολούθησε ενημέρωση στα μέλη του Δ.Σ. από τον κ. Τουρκολιά για τον τρόπο με τον οποίο ξεπεράστηκαν τα προβλήματα από τη συγχώνευση των τραπεζικών ιδρυμάτων για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύσσει η ΕΤΕ αυτήν την περίοδο, για να συμβάλει κατά το δυνατόν στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και τα προγράμματα που προωθεί.
Στη συνέχεια τέθηκαν προς συζήτηση από τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου θέματα σημαντικά για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως η πρόσβαση στη ρευστότητα, οι δυσκολίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, το κόστος των εγγυήσεων με τις δυσκίνητες χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων, καθώς και η αναγκαιότητα μείωσης αυτών προς τις βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά για την επανεκκίνηση τους και ζητήθηκαν απαντήσεις:
-Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό
-Για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων
-Για την επιχειρηματικότητα των νέων και με ποιους τρόπους αυτή θα υποστηριχθεί
-Για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου
-Για την επιβράβευση μέσω της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για τις ενήμερες επιχειρήσεις
-Για την ανάπτυξη προγραμμάτων χρηματοδότησης για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με την έρευνα και την καινοτομία.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που τέθηκε προς συζήτηση ήταν τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που αφορούν στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις τράπεζες, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, και η εξεύρεση τρόπων ταχύτερης υλοποίησής τους.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε: «H ελληνική οικονομία, έπειτα από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης και εσωστρέφειας, αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Χρειάζεται ακόμα χρόνος, για να φανούν ξεκάθαρα στην πραγματική οικονομία τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και των τομών που έχουν συντελεστεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στην αγορά εργασίας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και του τραπεζικού συστήματος γενικότερα. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων. Χρειάζεται η χώρα μας να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για συνεχή επένδυση σε αξιοπιστία, αλλά και διαρκή ανάκαμψη επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, καθώς και επένδυση στη νέα γενιά, το ανθρώπινο κεφάλαιο που είναι το μέλλον της χώρας μας και υψίστης προτεραιότητας. Και οι τρεις εκφάνσεις είναι έννοιες αλληλένδετες και αποτελούν την κινητήρια δύναμη για το αύριο. Και είμαι πεπεισμένος ότι παρά τους βραχυπρόθεσμους κλυδωνισμούς, το αύριο έχει ξεκινήσει. Παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας, όσοι τόλμησαν να επενδύσουν μέσα στην κρίση θα δουν σημαντικά κέρδη».
Μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι ο σχεδιασμός της Τράπεζας για το 2015 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς προβλέπεται στο σύνολο της οικονομίας να διατεθούν τουλάχιστον 5 δις. ευρώ. «Η Εθνική Τράπεζα, κεφαλαιακά θωρακισμένη και με επάρκεια ρευστότητας, θέλει να στηρίζει την ανάπτυξη και όλο το εύρος των δραστηριοτήτων που αφορούν στην κοινωνία. Έτσι, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη των πελατών μας, εμπλουτίζουμε τη δομή των καταθετικών και επενδυτικών προϊόντων μας, δίνοντας ασφάλεια αλλά και επιλογές υψηλότερης απόδοσης σε όσους το επιθυμούν».
Ακολούθησε μακρά συζήτηση επί όλων των ανωτέρω θεμάτων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. ευχαρίστησαν τον κ. Τουρκολιά και τα στελέχη της Τράπεζας για τη συνεργασία και η συζήτηση έκλεισε με την επιθυμία και από τα δύο μέρη για στενότερη συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και να βρίσκονται εκείνες οι λύσεις που θα συμβάλουν σε ουσιαστική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της αγοράς.