«Τα σταφύλια της οργής» απόψε στη Λέσχη


Με το κλασικό αριστούργημα «Τα σταφύλια της οργής» συνεχίζεται σήμερα το αφιέρωμα «Στην εποχή της κρίσης» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.
Το εξαιρετικό βιβλίο του Τζον Στάινμπεκ ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του μπήκε στην τροχιά της κάμερας του Τζον Φορντ και πήρε τη θέση του ως μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του Αμερικανικού Κινηματογράφου, αφηγούμενο την ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929.
Τα «Σταφύλια της οργής» προτάθηκαν για 7 βραβεία Όσκαρ και τιμήθηκαν με Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Β’ Γυναικείου Ρόλου, ενώ στις 6 Μαΐου 1940 ο Τζον Στάινμπεκ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.
Η βραδιά αφιερώνεται στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.  
Χώρος προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ώρα προβολής: 21:15, είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18.
 
Υπόθεση
Ο Τομ Τζόουντ (Χένρι Φόντα) επιστρέφει στο σπίτι του στην Οκλαχόμα, έχοντας εκτίσει ποινή τεσσάρων ετών στη φυλακή για ανθρωποκτονία. Στο δρόμο του συναντάει τον Κέισι (Τζον Κάρανταϊν), έναν πρώην ιερέα που έχει χάσει την πίστη του και οι δυο τους κατευθύνονται προς τη φάρμα των Τζόουντ και ο Τομ ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει εκδιωχθεί από το σπίτι.
Έπειτα ο νεαρός άνδρας συναντιέται με τους δικούς του στη φάρμα του θείου του, όπου ανακαλύπτει ότι όλοι πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή την επόμενη μέρα. Έτσι τα οκτώ μέλη της οικογένειας μαζεύουν τα πράγματά τους και με ένα παλιό φορτηγό κατευθύνονται προς την Καλιφόρνια προκειμένου να βρουν δουλειά.
Λίγο πριν αναχωρήσουν ο παππούς Τζόουντ (Τσάρλι Γκρέιπγουιν) πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, ενώ η γιαγιά Τζόουντ (Τζέφι Τίλμπερι) αποβιώνει λίγο πριν η οικογένεια φτάσει στα σύνορα της Καλιφόρνιας. Η οικογένεια φτάνει σε έναν καταυλισμό που φιλοξενεί πεινασμένο κόσμο.
Ένας άνδρας και ένας σερίφης φτάνουν στον καταυλισμό και υπόσχονται δουλειά, χωρίς να αποκαλύψουν πόσα χρήματα πρόκειται να πληρώσουν. Κάποιος από τους άνδρες του καταυλισμού προσπαθεί να προειδοποιήσει τους υπόλοιπους να μην πιστεύουν σε υποσχέσεις που είναι αδύνατον να κρατηθούν. Ο σερίφης προσπαθεί να συλλάβει τον άνδρα και τον πυροβολεί, όταν προσπαθεί να ξεφύγει σκοτώνοντας έναν από τους άνδρες που βρίσκονται κοντά του. Τότε ο Τομ γροθοκοπεί το σερίφη και το σκάει.
Έπειτα η οικογένεια εγκαταλείπει τον καταυλισμό και φτάνει σε μια φάρμα που ζητάει εργατικά χέρια, αλλά ο Τομ ανησυχεί, όταν διαπιστώνει ότι η φάρμα περιβάλλεται από συρματοπλέγματα και από φρουρούς. Η οικογένεια μαζεύει ροδάκινα και λαμβάνει αμοιβή πέντε λεπτών το κουτί, χρήματα που δεν επιτρέπουν στα μέλη της να επιβιώσουν. Αργότερα ο Τομ συναντά τον Κέισι σε ένα καταυλισμό έξω από τη φάρμα, ο οποίος του εκμυστηρεύεται ότι θέλει να οργανώσει ανταρσία κατά των αρχών της φάρμας.