Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας ακόμα και για τις πολύ μικρές μεταποιητικές μονάδες


Σχεδόν καμία πλέον μεταποιητική μονάδα, όσο μικρής ισχύος κι αν είναι, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να διαθέτει άδεια λειτουργίας και άδεια εγκατάστασης μηχανημάτων. Αυτό ορίζει διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά τη δημοσίευση του νόμου. Ο τελευταίος προβλέπει ότι για 103 κατηγορίες μεταποιητικών επιχειρήσεων μπορεί πλέον να μην απαιτείται έκδοση άδειας λειτουργίας, αλλά θα εκδίδουν όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, τα οποία θα διατηρούν και θα ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία.
Η νέα ρύθμιση αφορά ακόμα και μικρά αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, στεγνοκαθαριστήρια, αλλά και μικρά τυποποιητήρια ελιάς.
 
Κάτω των 10 KW
Με το συγκεκριμένο νόμο, οι ενδιαφερόμενοι μεταποιητές θα εκδίδουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και άδειες, θα τα έχουν στην επιχείρησή τους και πριν από την έναρξη λειτουργίας τους, θα ειδοποιούν τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, η οποία θα πρέπει να πάει να τα ελέγξει. Φυσικά, αν κάτι δεν είναι σωστό, θα πρέπει να διορθωθεί από τον επενδυτή και η υπηρεσία να επανελέγξει το φάκελο.
Ωστόσο, πριν από την εφαρμογή αυτού του νόμου, οι επιχειρήσεις που είχαν ισχύ μικρότερη από 10KW δεν εξέδιδαν άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης.
Πλέον, όσες μεταποιητικές δραστηριότητες από αυτές που ορίζει ο νόμος έχουν μηχανολογική ισχύ μικρότερη των 10 KW, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης, πρέπει να εφοδιάζονται με άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Επίσης, υποχρεούνται να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Ανάπτυξης για την έναρξη λειτουργίας τους και με δική τους ευθύνη να εφοδιάζονται με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά  για την έκδοση άδειας λειτουργίας, ασχέτως αν πλέον δεν εκδίδεται άδεια λειτουργίας από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης.
Τα δικαιολογητικά της άδειας λειτουργίας θα πρέπει να τα έχουν διαθέσιμα στην επιχείρησή τους και να τα επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο, διαφορετικά έχουν κυρώσεις.
 
Ποιους αφορά
Μεταποιητικές μονάδες μικρής ισχύος που εντάσσονται πλέον σε αυτό το νέο καθεστώς και πρέπει να εκδίδουν άδεια εγκατάστασης και να διαθέτουν όλα τα δικαιολογητικά για άδεια λειτουργίας είναι:
-Αρτοποιεία και παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής
-Παραγωγή παξιμαδιών, φρυγανιών και μπισκότων
-Παραγωγή διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής
-Παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων
-Παραγωγή άλλων ειδών διατροφής
-Κατασκευή εσωρούχων
-Πριόνισμα και πλάνισμα ξύλου
-Εμποτισμός ή χημική επεξεργασία ξύλου με συντηρητικά ή άλλες ουσίες
-Κατασκευή ξυλουργικών προϊόντων για την οικοδομική δραστηριότητα
-Κατασκευή άλλων προϊόντων από ξύλο, κατασκευή ειδών από φελλό και ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
-Κατασκευή μεταλλικών σκελετών και μερών μεταλλικών σκελετών
-Κατασκευή μεταλλικών κουφωμάτων
-Κατασκευή μεταλλικών ντεπόζιτων, δεξαμενών και δοχείων
-Κατασκευή στρωμάτων
-Στεγνοκαθαριστήρια − Πλυντήρια ταπήτων − Βιομηχανικά πλυντήρια ιματισμού, λευκών ειδών και συναφών ειδών.

Της Βίκυς Βετουλάκη