Άλλος ένας Μεσσήνιος στη δικογραφία για το δίκτυο ναρκωτικών


Τον πρόδωσε η φωτογραφία σε χασισοφυτεία

Της Βίκυς Βετουλάκη

Ένας ακόμα Μεσσήνιος από την ευρύτερη περιοχή του Κοπανακίου περιλαμβάνεται στη νέα συμπληρωματική δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών για τη δράση του μεγάλου δικτύου διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου με δεκάδες συλλήψεις στην Ηλεία και τη Μεσσηνία.
Η συμμετοχή του προέκυψε, κυρίως, από μια φωτογραφία που βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο νεαρού Μεσσήνιου που έχει προφυλακισθεί το Δεκέμβριο για την υπόθεση αυτή και η οποία τους απεικονίζει μέσα σε χασισοφυτεία.
Η συμπληρωματική δικογραφία, όπως αποκαλύψαμε προχθές, περιλαμβάνει άλλα 35 άτομα, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως τα 9.

Νέες απομαγνητοφωνήσεις
Να θυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, με επιχειρήσεις σε Ηλεία και Μεσσηνία, προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις για την εξάρθρωση δικτύου διακίνησης ναρκωτικών που αποτελούνταν από 3 εγκληματικές οργανώσεις. Ανάμεσα στους 20 συλληφθέντες το Δεκέμβριο, ένας 69χρονος Μεσσήνιος συνταξιούχος αστυνομικός και ο γιος του, ενώ η αρχική δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 7 Μεσσήνιους. Το δίκτυο δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια χασίς και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως σε περιοχές της Πελοποννήσου και την Αττική.
Με χθεσινή της ενημέρωση η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία για την υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει 35 άτομα.
Το δε Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας προχώρησε στην απομαγνητοφώνηση άλλων 6 ψηφιακών δίσκων με συνομιλίες, οι οποίες, λόγω των επιχειρήσεων που είχαν γίνει για τις συλλήψεις, δεν είχαν ολοκληρωθεί, ενώ αξιολογήθηκαν και στοιχεία που προέκυψαν μετά τις συλλήψεις του Δεκεμβρίου.
Όπως προέκυψε, στο εγκληματικό δίκτυο εμπλέκονται ακόμη 8 ημεδαποί ηλικίας από 26 έως 73 ετών, καθώς και ένας 39χρονος Αλβανός, έγκλειστος σε φυλακές για υπόθεση ναρκωτικών.
Σε βάρος των εννέα αυτών ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση κακουργηματικές και πλημμεληματικές παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, ενώ σε αυτή περιλαμβάνονται ακόμη 26 άτομα, τα στοιχεία των οποίων ερευνώνται για να ταυτοποιηθούν.

Κοπανάκι και Ζωνιανά
Στα 9 καινούργια άτομα που περιλαμβάνονται στη συμπληρωματική δικογραφία, είναι ένας 39χρονος Αλβανός που είναι έγκλειστος σε φυλακές για ναρκωτικά, ένας κάτοικος των Ζωνιανών Ρεθύμνου, που επίσης κρατείται σε φυλακές, και ένας Μεσσήνιος από την ευρύτερη περιοχή του Κοπανακίου. Οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ηλεία.
Ωστόσο, στη συμπληρωματική δικογραφία υπάρχουν νέα στοιχεία για εμπλεκόμενους που περιλαμβάνονται στην αρχική δικογραφία του Δεκεμβρίου. Ένα από αυτά αφορά στο δασικό υπάλληλο από τη Μεσσηνία, ο οποίος φέρεται, σε συνομιλία που έχει με τον προφυλακισμένο ως αρχηγό της μίας εγκληματικής οργάνωσης, να διαπραγματεύεται την αγορά 20-30 κιλών χασίς. Οι συνομιλίες αποκαλύπτουν ότι η αγοραπωλησία δεν έγινε, καθώς ο αρχηγός από την Ηλεία δεν είχε άμεσα παραδοτέα ποσότητα, ενώ τις επόμενες ημέρες τούς πρόλαβαν οι συλλήψεις.
Επίσης, πηγές της Αστυνομίας εκτιμούν ότι μπορούν πλέον ξεκάθαρα στο συγκεκριμένο αρχηγικό μέλος να αποδώσουν ηθική αυτουργία για καλλιέργεια 1.356 χασισόδεντρων σε ορεινή περιοχή του Αιγίου.
Για τη φυτεία αυτή βρίσκεται στις φυλακές ο 39χρονος Αλβανός που περιλαμβάνεται στη συμπληρωματική δικογραφία. Σε συνομιλία, έχει καταγραφεί ο προφυλακισμένος ως αρχηγός της οργάνωσης να αποκαλύπτει στο συνομιλητή του, πως «αφού ο Αλβανός δε μίλησε, για να τα έχει καλά με τη συνείδησή του, θα του πληρώσει το δικηγόρο».
Άλλωστε, οι πληροφορίες της Αστυνομίας έλεγαν ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος δεν ανακατευόταν με φυτείες στην Ηλεία, καθώς ήταν γνωστός για τη δράση του στις Αρχές και τακτική του ήταν να χρηματοδοτεί καλλιέργειες σε διπλανούς νομούς.
Επιβαρυντικά στοιχεία, όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες το «Θ», υπάρχουν και για δικηγόρο εκτός Μεσσηνίας, καθώς σε συνομιλία δύο κατηγορουμένων για την υπόθεση (πριν από τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας) ο ένας λέει πως τον ενημέρωσε ότι το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας ετοιμάζει δικογραφία εις βάρος του.

Τους πρόδωσε
η φωτογραφία
Σε ό,τι αφορά το νέο πρόσωπο από τη Μεσσηνία, από την περιοχή του Κοπανακίου, τον πρόδωσε μια φωτογραφία.
Η Αστυνομία, έπειτα από έρευνα, εντόπισε στο κινητό τηλέφωνο του γιου του συνταξιούχου Μεσσήνιου αστυνομικού (έχουν προφυλακισθεί και οι δύο) μια φωτογραφία που απεικόνιζε αυτόν κι άλλο ένα άτομο μέσα σε χασισοφυτεία.
Η Δίωξη Ναρκωτικών κατάφερε να ταυτοποιήσει τα στοιχεία του προσώπου αυτού, όμως δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει πού καλλιεργήθηκε αυτή η φυτεία και ποια ήταν η έκτασή της. Πάντως, από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, εκτιμά ότι πρόκειται για φυτεία του 2013 που καλλιεργούσε ο συνταξιούχος αστυνομικός μαζί με άλλο κατηγορούμενο από την Ηλεία.
Τέλος, από τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα του νεαρού Μεσσήνιου αποδεικνύεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η διακίνηση ναρκωτικών.