Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό γιατρός του νοσοκομείου Καλαμάτας για το θάνατο βρέφους


Καταδικάσθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια 
Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για ανθρωποκτονία από αμέλεια κρίθηκε επιμελητής Α’  της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας το 2007, για το θάνατο ενός βρέφους 10 μηνών, εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.
Ο γιατρός είχε καταδικασθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με 3ετή αναστολή. Χθες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων εκδικάσθηκε η έφεση. Το Δικαστήριο έκρινε και πάλι το γιατρό ένοχο. Του αναγνώρισε, όμως, το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και του μείωσε την ποινή σε 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή.
 
Χτύπησε στο κεφάλι
Σύμφωνα με το ιστορικό, στις 18 Ιουνίου του 2007 η μητέρα μαζί με τη γιαγιά πήγαν το 10 μηνών μωρό στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς είχε πέσει από το κρεβάτι την ώρα που προσπαθούσαν να το αλλάξουν και είχε χτυπήσει στο κεφάλι.
Η μητέρα ενημέρωσε τους γιατρούς ότι το μωρό είχε κάνει εμετό, ενώ το ίδιο συνέβη και την ώρα που το εξέταζαν οι ειδικευόμενοι γιατροί στα Επείγοντα του νοσοκομείου.
Κλήθηκε ο επιμελητής της Χειρουργικής για να εκτιμήσει το περιστατικό, το κράτησε στη βραχεία νοσηλεία και μετά έκρινε ότι, αφού δεν είχε παρουσιάσει κάτι άλλο, μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι του. Συνέστησε στη μητέρα να παρακολουθήσει τη συμπεριφορά του και αν παρουσιάσει κάτι, να το ξαναπάει στο νοσοκομείο.
Η μητέρα πήρε το μωρό στο σπίτι, αλλά έπειτα από μια ώρα αυτό παρουσίασε συμπτώματα επιδείνωσης και συγκεκριμένα υπνηλία, όχι καλή αντίδραση στα εξωτερικά ερεθίσματα, ανορεξία και εμετό. Η μητέρα επικοινώνησε με τον ιδιώτη παιδίατρο που παρακολουθούσε το παιδί και πήγε στο ιατρείο του.
Αυτός το παρέπεμψε για αξονική τομογραφία, όπου διαπιστώθηκε κάκωση στο πλάγιο μέρους του κρανίου. Εισήχθη επειγόντως στο νοσοκομείο, διασωληνώθηκε, και το βράδυ διακομίσθηκε στην Τρίπολη, όπου έγινε χειρουργείο. Λόγω της κατάστασής του κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στην Αθήνα, στο Αγλαΐα Κυριακού, όπου έγινε νέα χειρουργική επέμβαση, όμως το μωρό νωρίς το πρωί της άλλης ημέρας κατέληξε.
 
Χάθηκε χρόνος
Το Δικαστήριο έκρινε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη ζωή του μωρού και πως από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η αντιμετώπισή του υπήρξε ανεπαρκής, ενώ άρχισε να χάνεται πολύτιμος χρόνος από τη στιγμή που ο κατηγορούμενος γιατρός συνέστησε παραμονή για μια ώρα στη βραχεία νοσηλεία και όχι άμεσο ακτινολογικό έλεγχο και εισαγωγή για 24ωρη παρακολούθηση.
Κατά την απολογία του, ο γιατρός εξέφρασε για άλλη μια φορά τη μεγάλη του λύπη για ό,τι συνέβη, ενώ εξήγησε τα γεγονότα. Ιδιαίτερα σημείωσε ότι και τις δύο φορές που εξέτασε το μωρό αντιδρούσε κανονικά σε όλα τα ερεθίσματα και δεν το έστειλε για ακτινολογικό έλεγχο, καθώς είναι επιβαρυντική εξέταση για ένα μωρό. Τόνισε, τέλος, πως αν είχε διαπιστώσει το παραμικρό, δε θα έδιωχνε το μωρό και πως έπραξε ό,τι ακριβώς θα έκανε και για το δικό του παιδί.

Της Βίκυς Βετουλάκη