Έτοιμος για το Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων


Ο περιφερειάρχης εξουσιοδοτήθηκε για τις περαιτέρω ενέργειες στα σκουπίδια 
Έτοιμος να κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο είναι ο φάκελος του διαγωνισμού του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά την εξουσιοδότηση που δόθηκε στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη από την Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, δε, το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων μπαίνει στην τελική ευθεία για την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.
 
«ΤΕΡΝΑ»
Κατά πλειοψηφία η Επιτροπή αποδέχτηκε τις μεταβολές και διορθώσεις επί του Σχεδίου της Σύμβασης Σύμπραξης και των Παραρτημάτων με την επιφύλαξη της εξέτασης και έγκρισης αυτών από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του φακέλου του έργου και της αρμοδιότητας της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ σε θέματα που άπτονται της Απευθείας Σύμβασης Ι (Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου).
Επίσης, με την απόφασή της η Επιτροπή διαπίστωσε την πλήρωση των όρων του άρθρου 22 της ΠΥΔΠ, την οριστικοποίηση των Συμβατικών Εγγράφων που απαιτούνται για την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης και την επιτυχή ολοκλήρωση της Περιόδου Οριστικοποίησης των Συμβατικών Εγγράφων.
Ακόμη, εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και η ανακήρυξη του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης του Έργου, της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.», καθώς και οι ενέργειες του περιφερειάρχη μέχρι τώρα σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό. 
 
«Επουσιώδεις μεταβολές»
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, με αφορμή τα αιτήματα μελών της μειοψηφίας της Επιτροπής για αναβολή συζήτησης του θέματος, είπε ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν έχουν καμία σχέση με την Περιφέρεια και τη δουλειά που γίνεται, καθώς η Περιφέρεια δεν έχει πρόβλημα με καμία κυβέρνηση που θα φροντίζει την Πελοπόννησο και τους πολίτες της.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, διευκρίνισε πως ειδικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας ενημέρωσαν για νομικά, τεχνικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα που αφορούν στο έργο και απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα, τα οποία, κυρίως, αφορούσαν στην τιμή και τη λειτουργία των μονάδων.
Για τις μεταβολές που εγκρίθηκαν, διευκρίνισε πως δεν έχουν να κάνουν ούτε με την τιμή προσφοράς ανά τόνο, ούτε με κανένα οικονομικό στοιχείο, ούτε και με τον τρόπο διαχείρισης των μονάδων: «Απλώς είναι τεχνικού περιεχομένου μεταβολές και διοικητικής διαπεραίωσης, ώστε στο Ελεγκτικό Συνέδριο να φτάσει ένας φάκελος πλήρως τεκμηριωμένος, με στόχο να μην υπάρξει, ει δυνατόν, η παραμικρή παρατήρηση. Για παράδειγμα, μία μεταβολή που έπρεπε να γίνει ήταν ότι τώρα που έχουν εξασφαλισθεί τα 67 εκατ. μέσω ΕΠΕΡΑΑ, αυτό έπρεπε να το αναφέρουμε στο έγγραφο που θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο προσχέδιο της σύμβασης. Ήταν, δηλαδή, μεταβολές επουσιώδεις, αλλά υποχρεωτικές για την πληρότητα του φακέλου.
Θέλουμε να μειώσουμε ή να μηδενίσουμε την πιθανότητα παρατηρήσεων από το Ελεγκτικό, γιατί για εμάς αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, ώστε, επιτέλους, να σταματήσει από τη μια το περιβαλλοντικό έγκλημα και από την άλλη η ανεξέλεγκτη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν ούτε πού  πληρώνουν, ούτε γιατί πληρώνουν, ούτε πού πάνε τα απορρίμματα».

Της Βίκυς Βετουλάκη