Έτοιμος ο μηχανισμός του Δήμου Καλαμάτας για τις Εκλογές


Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα διαρκέσει από ώρα 7.00 έως ώρα 19.00. Ο μηχανισμός του Δήμου Καλαμάτας είναι πανέτοιμος, όπως ανέφερε χθες μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Αθανάσιος Ηλιόπουλος. Το εκλογικό υλικό παρελήφθη χθες και η διανομή του στους δικαστικούς αντιπροσώπους θα γίνει σήμερα και αύριο. Η διαδικασία αυτή θα γίνει στο κτήριο της Διεύθυνσης Διοικητικών του Δήμου Καλαμάτας, με εισόδους από την οδό Αριστοδήμου 22 και την οδό Αγίου Νικολάου 23.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, που προέκυψε από τα στοιχεία Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2014, δηλαδή όποιος έκανε μεταδημότευση από το Νοέμβριο και στη συνέχεια, θα ψηφίσει όπου ψήφιζε έως τώρα.
Οι εκλογείς στο Δήμο Καλαμάτας είναι 66.089, ψηφίζουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31η/12/1996 και τα εκλογικά τμήματα ανέρχονται σε 123. Στην πόλη της Καλαμάτας αυτά είναι 77, στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας 17, στη Δημοτική Ενότητα Άριος 8, σε εκείνην της Θουρίας 9 και στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών 11.
Θα υπάρξει και ένα τμήμα ετεροδημοτών, στο 1ο Λύκειο στην οδό Λυκούργου, για τους ετεροδημότες από τη Β΄ Αθηνών, που είναι οι μόνοι οι οποίοι ξεπέρασαν τους 40, δηλαδή τον ελάχιστο αριθμό για να ιδρυθεί τέτοιο εκλογικό τμήμα.
Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως στις βουλευτικές εκλογές τα τμήματα είναι κατά 18 λιγότερα σε σχέση με εκείνα των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Αυτό σημαίνει ότι τα εκλογικά τμήματα, ιδίως στην πόλη της Καλαμάτας, θα έχουν μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων, οπότε είναι πιθανό ορισμένοι πολίτες να ψηφίσουν σε άλλο τμήμα από εκείνο του Μαΐου 2014.
Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε γνωστό πως ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει ειδική υπηρεσία, κυρίως στα μεγάλα εκλογικά τμήματα, για να ενημερώνει τους πολίτες πού ψηφίζουν. Ο εκλογέας θα πρέπει να έχει μαζί του έγγραφο που θα αποδεικνύει τα στοιχεία του, όπως αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο.
Όποιος εκλογέας έχει δίπλα στο όνομά του το γράμμα Ε, είναι ετεροδημότης και εκείνος με το γράμμα Δ, διπλοεγγεγραμμένος, οπότε θα του ζητηθεί να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση πως δε θα ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα όπου επίσης είναι εγγεγραμμένος.
Οι Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας θα είναι σε λειτουργία, μεταξύ άλλων για να πιστοποιήσουν την ταυτοπροσωπία για τις κυρίες (διαφορά ανάμεσα στο πατρικό και στο επώνυμο συζύγου), ενώ και οι αστυνομικές υπηρεσίες θα είναι ανοικτές για θέματα ταυτοτήτων.