«Ας πάνε στην… ευχή τα παλιά» είπαν Τατούλης και Νίκας


Στην πολιτική, λένε, ο χρόνος είναι πυκνός. Έτσι, μια αναγκαστική συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας, Π. Νίκα, με τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη, την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο της «Τέντας», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ήταν αρκετή για να ξεχαστούν οι έριδες και οι πρόσφατες οξύτατες κόντρες. Βέβαια, για να φτάσουμε μέχρι εκεί παρενέβη και ο υποψήφιος βουλευτής, Γιάννης Λαμπρόπουλος. Η ουσία είναι ότι ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και παραγόντων της Περιφέρειας με τον κ. Νίκα, έλαβε τέλος.
Απόσταγμα της νέας σχέσης ήταν οι ανακοινώσεις χθες το πρωί του κ. Νίκα, ότι με απόφαση του περιφερειάρχη επανεντάχθηκαν τα έργα των αναπλάσεων στην Ανάσταση και στην Ανάληψη.
Ευχαρίστησε, μάλιστα, δημόσια γι’ αυτό τον κ. Τατούλη και σημείωσε ότι θα τον επισκεφθεί κιόλας, για να του δώσει αυτοπροσώπως τις ευχαριστίες του, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα θα γίνουν και άλλες ανακοινώσεις, όπως για το ζήτημα της μεταφοράς των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα, σημειώνοντας ότι πιθανότατα την άλλη εβδομάδα θα προβούν σε από κοινού δηλώσεις.
Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον υφυπουργό Άμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλο, για τη συμβολή του στο να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που είπε ότι υπήρχαν για τα δύο έργα των αναπλάσεων.
Επίσης, ο κ. Νίκας ανέφερε για το θέμα της συνεργασίας του με τον κ. Τατούλη: «Είμαστε σε μια πορεία ρύθμισης καταστάσεων και ξεπεράσματος παρεξηγήσεων που είχαν συμβεί στο παρελθόν με την Περιφέρεια, ώστε να προχωρήσουν και άλλα ζητήματα, τα οποία θα προκύψουν από την κοινή συνεργασία Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτό δε σημαίνει ότι καθένας δεν έχει τις θέσεις του για μείζονα ζητήματα, τις οποίες έχουμε εκφράσει στο παρελθόν. Αλλά η συνεργασία είναι εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσουν ζητήματα και να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λαό που μας έχει ψηφίσει και εμάς και την Περιφέρεια».
Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τα επανενταχθέντα έργα ως «σημαντικά για τη λειτουργία και την αισθητική της πόλης», τονίζοντας ότι «θα αναβαθμίσουν την παραλιακή ζώνη».
Ο Π. Νίκας είπε ότι «ιδιαίτερα το έργο που θα γίνει στην πλατεία της Ανάστασης, που είναι και βόρεια και νότια της Ναυαρίνου, θα βοηθήσει στην εικόνα μιας περιοχής που είναι κατεξοχήν τουριστική και θα δώσει και τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν προβλήματα αναπηρίας, που κάνουν μπάνιο στο συγκεκριμένο χώρο». Ανάδοχοι έχουν αναδειχθεί και για τα δύο έργα, οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και ο δήμαρχος εκτίμησε πως θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι.
Το έργο «Ανάπλαση τμήματος παραλιακής ζώνης Καλαμάτας (Πλατεία Ανάστασης)» είναι προϋπολογισμού 428.766,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ του ΕΣΠΑ. Με αυτό θα διαμορφωθεί η πλατεία του Ιερού Ναού Ανάστασης στην Παραλία Καλαμάτας γύρω από την εκκλησία, ενώ παρέμβαση θα διενεργηθεί και στην οδό Ναυαρίνου.
Το έργο «Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου Πλατείας Ανάληψης του Δήμου Καλαμάτας» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ, με δημόσια δαπάνη 264.072,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το φυσικό αντικείμενο βασίζεται σε πέντε άξονες: αντικατάσταση της τσιμεντένιας δαπεδόστρωσης που περιβάλλει το ναό, ανάδειξη και ταυτόχρονη επέκταση του πρασίνου (υψηλού και χαμηλού), χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων για τις ανάγκες της εκκλησίας και των πιστών, γενική επισκευή και αντικατάσταση στέγης του κτίσματος που βρίσκεται στη νότια πλευρά του καμπαναριού, νέος φωτισμός. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη