Γλυκοχαράζει!


Έρχονται κάποιες στιγμές της κοινωνικής εξέλιξης που οι λαοί και κάθε πολίτης χωριστά καλείται να πει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ. Σήμερα η Ιστορία χτυπάει την πόρτα της Αριστεράς, πρώτη φορά από την εμφάνισή της στα πολιτικά δρώμενα. Την καλεί να ενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και να τους δώσει αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελπίδα.
Η ηχώ που προαναγγέλλει την έλευση μιας νέας εποχής, δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Ένα ισχυρό ρεύμα ανατροπής του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού κόσμου φαίνεται πως μπορεί να αποκρυσταλλωθεί σε μια ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα, νεότερο πρωθυπουργό της Ελλάδας.
 
Οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που διέλυσαν την κοινωνία, ιδίως τους αδύνατους, τους νέους και τη μεσαία τάξη, βιώνονται ως ανθρωπιστική κρίση από εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Οι εικόνες και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, περιττεύουν οι αναλύσεις. Η μετατροπή της χώρας σε πειραματόζωο και σε «αποικία» χρέους, σκληρής λιτότητας και φορολόγησης, ανεργίας και ύφεσης για το 99% των πολιτών, οδήγησε συνάμα στην αύξηση του πλούτου για το 1%. Η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μερίμνησε γι’ αυτό. Εξασφαλίζοντας προνόμια και πλούτο στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές, στους καναλάρχες και στους εθνικούς εργολάβους. Το «τρίγωνο της αμαρτίας» λεηλάτησε τη δημόσια περιουσία, αλλά και τις ζωές μας. Η διαπλοκή, η διαφθορά και οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις με «ντροπολογίες» και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν απαξιώνουν μόνο το Σύνταγμα και τους θεσμούς. Υπονομεύουν την ίδια τη Δημοκρατία.
 
Οι πολίτες κουράστηκαν, οργίστηκαν και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα. Προσδοκούν να μείνουν όρθιοι και αξιοπρεπείς. Να πάρουν μια ανάσα ζωής και μια ανάσα δημοκρατίας. Ξέρουν πως ούτε «μαγικά ραβδιά» κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, ούτε θα γίνουν όλα και αμέσως. Απαιτούν, όμως, δικαιοσύνη, ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Σεμνότητα, ανιδιοτέλεια, εντιμότητα, καθαρές κουβέντες. Εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης και πολλή δουλειά, συλλογική και προσωπική. Το Πρόγραμμα υπάρχει, όπως και το πολιτικό προσωπικό, που θα το υλοποιήσει. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, η βοήθεια και η κριτική των «κάτω» στη δική τους κυβέρνηση. Ούτε ανάθεση, ούτε λευκή επιταγή! Ισχυρή εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενεργοί πολίτες και δημοκρατική συμμετοχή είναι η εγγύηση πως θα καταργηθεί το μνημονιακό πλαίσιο και θα υλοποιηθούν:
-Τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης: ρεύμα, φαγητό και φάρμακα για όλους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, 13η σύνταξη για εκείνους που παίρνουν ως 700 ευρώ, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, απαγόρευση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία κ.ά.
-Ένα σχέδιο δημοκρατικών αλλαγών: με τομές στη λειτουργία της διοίκησης, του κράτους και της κυβέρνησης, με άμεση λειτουργία μιας δημόσιας, πολυφωνικής και ανοιχτής τηλεόρασης, με πάταξη της διαπλοκής, της αδιαφάνειας κ.ά.
-Μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, πατάσσοντας το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή του πλούτου. Προστατεύοντας τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια περιουσία και την απασχόληση. Στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την καινοτομία και την αγροτική παραγωγή.
-Μια ισχυρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, για το κούρεμα του χρέους των 318 δισ. ευρώ, που πνίγει την οικονομία και τη χώρα, για το οποίο μόνο οι κ. Σαμαράς – Βενιζέλος κομπορρημονούν ότι είναι βιώσιμο. Διαπραγμάτευση αποφασιστική και ψύχραιμη, εντός της ευρωζώνης, με σχέδιο και συμμαχίες. Με ισότιμη αντιμετώπιση, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953.
 
Ο δρόμος ανοίγει! Ο ΣΥΡΙΖΑ της ελπίδας έρχεται! Για να ενώσει τους πολίτες και να παλέψει μαζί τους για Αξιοπρέπεια, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Για να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη, ότι υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό. Τις καλύτερες μέρες μας δεν τις έχουμε ακόμα ζήσει. Έρχονται όμως σύντομα. Γλυκοχαράζει!

Της Γιώτας Κοζομπόλη
Δικηγόρου, υποψήφιας βουλευτή Μεσσηνίας
με το ΣΥΡΙΖΑ