Δήμος Μεσσήνης: Η μία ψήφος διαφορά ανατράπηκε με επτά υπέρ του Γ. Τσώνη (φωτογραφίες και βίντεο)


Με επτά (7) ψήφους διαφορά ανέδειξε χθες το μεσημέρι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας νέο δήμαρχο Μεσσήνης τον κ. Γεώργιο Τσώνη, τροποποιώντας τα καταμετρηθέντα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου που είχαν δώσει προβάδισμα στο μέχρι χθες δήμαρχο Μεσσήνης, Στάθη Αναστασόπουλο, κατά μία ψήφο.
Η ανατροπή έγινε δεκτή χθες το μεσημέρι με ξέφρενους πανηγυρισμούς, ακόμα και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, από την πλευρά του κ. Τσώνη και με σκεπτικισμό από την πλευρά του κ. Αναστασόπουλου.
 
Ζητήθηκε Αστυνομία
Η διαδικασία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρησης, ενώ όλοι οι ενδιαφερόμενοι ήταν συγκεντρωμένοι στην περιοχή του Δικαστικού Μεγάρου από το πρωί.
Η μικρή αίθουσα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, γέμισε ασφυκτικά στη 1.30 μετά το μεσημέρι, που ήταν και η ώρα έναρξης που είχε ανακοινωθεί για τη συνεδρίαση, ενώ πάρα πολύς κόσμος είχε γεμίσει και το χώρο έξω ακριβώς.
Μάλιστα, η πρόεδρος του Πρωτοδικείου, λόγω της παρουσίας του κόσμου, αναγκάστηκε να ζητήσει αστυνομική συνδρομή, η οποία και έφτασε στην αίθουσα και η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 2.30.
Η πρόεδρος κα Μαργαρίτη ανακοίνωσε το δια ταύτα της απόφασης, με την οποία ανέδειξε ότι τα έγκυρα ψηφοδέλτια του κ. Γιώργιου Τσώνη από τις επαναληπτικές εκλογές είναι 9.225 και τα αντίστοιχα έγκυρα του συνδυασμού του κ. Στάθη Αναστασόπουλου 9.218. Την ίδια στιγμή άρχισαν πανηγυρισμοί των παρευρισκομένων από την πλευρά του κ. Τσώνη, οι οποίοι συνεχίσθηκαν για αρκετή ώρα και έξω από την αίθουσα.
 
Πρώτη δήλωση Γ. Τσώνη
Η πρόεδρος ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση των εδρών στο Δήμο για κάθε συνδυασμό, ενώ γνωστοποίησε στους ενδιαφερομένους ότι η απόφαση θα καθαρογραφεί και θα δημοσιοποιηθεί σήμερα.
Σε αυτή θα αναλύεται όλο το σκεπτικό, αλλά και μία μία οι ενστάσεις και οι αντενστάσεις των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σκεπτικό και την τεκμηρίωση θα εξαρτηθεί και η νομική απόφαση από την πλευρά του κ. Αναστασόπουλου, για το αν θα ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο, καθώς η πλευρά Αναστασόπουλου κρίνει – το λιγότερο – μη αναμενόμενη την απόφαση που άκουσε.
Πάντως, όπως και να έχει, η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου είναι άμεσα εκτελεστή και δεν επιδέχεται αναστολής, ακόμα κι αν κατατεθεί αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύνηθες είναι οι υποθέσεις αυτές να συζητούνται στο ΣτΕ με μεγάλη καθυστέρηση, που μπορεί να ξεπεράσει και τα δύο χρόνια.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σε δήλωσή του έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο κ. Τσώνης ανέφερε: «Ευχαριστώ την οικογένειά μου και όλο τον κόσμο που πίστεψε σε εμένα και σε ένα όραμα που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο με την τρέλα να κάνουμε κάτι στο Δήμο μας. Έπειτα από 4,5 μήνες αγωνίας, σήμερα η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε τη βούληση του λαού.
Θέλω να σας πω ότι νικητής δεν είμαι εγώ, είναι ο κόσμος. Είμαι δήμαρχος 100% όλων των δημοτών. Με ψήφισε το 100% Αυτό θέλω να το καταλάβει όλος ο κόσμος. Πήγαμε για να δουλέψουμε και να δώσουμε πράγματα στον τόπο μας. Ούτε προσωπικά οφέλη, ούτε αντιδικίες, ούτε μίση. Αυτή είναι η εικόνα που θα δώσουμε εμείς στο Δήμο από εδώ και στο εξής. Είμαστε όλοι ίδιοι, για τον ίδιο σκοπό». Επίσης, εξέφρασε «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στη νομική του ομάδα.
Στο πλευρό του κ. Τσώνη για να τον συγχαρούν βρέθηκαν στα δικαστήρια, μεταξύ άλλων, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης και Χρήστος Μαλαπάνης, ενώ την προεκλογική του περιοδεία για λίγο, ώστε να βρεθεί εκεί, διέκοψε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Βγήκαν στους δρόμους οι υποστηρικτές του Γιώργου Τσώνη (φωτογραφίες και βίντεο)