Εκλογικές υποθέσεις…


Σύμφωνα με το χθεσινό ΒΗΜΑτοδότη, προχθές το μεσημέρι ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, Κ. Πουλάκης, εκλήθη στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Για όσους δε γνωρίζουν, ο κ. Πουλάκης είναι μαθηματικός, ο «εκλογολόγος» του ΣΥΡΙΖΑ, αρμοδιότητα που πήρε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, και ο άνθρωπος που τούτες τις ημέρες βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς καμία εισαγωγή, ο κ. Τσίπρας ρώτησε το στενό συνεργάτη του τις ως εκείνη την ώρα εκτιμήσεις του για τα ποσοστά των κομμάτων. Ο κ. Πουλάκης άνοιξε αμέσως τα χαρτιά του (που προέρχονται από ένα σωρό δημοσκοπήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα). Είπε ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. αυξήθηκε μερικώς σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Η εκτίμησή του είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 34,7% και η Ν.Δ. το 28,9%. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία, είπε.
Ο κ. Τσίπρας τον άκουγε με… θρησκευτική προσοχή και ρώτησε για το τρίτο κόμμα. Η εκτίμηση του κ. Πουλάκη ήταν ότι για την τρίτη θέση παλεύουν η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, του εξήγησε ωστόσο ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν εκδηλώνονται στις δημοσκοπήσεις, συνεπώς ενδεχομένως να έχει ισχυρότερο προβάδισμα απ’ ό,τι έχει το Ποτάμι.
Παρά ταύτα, του υπενθύμισε ότι στις δημοσκοπήσεις και στην ερώτηση «τι ψήφισες στις ευρωεκλογές;», η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ένα 6%, που απέχει πολύ από το 9,8% που την ψήφισε.
Για την τέταρτη θέση (11 ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση) παλεύουν, κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Το ΚιΔηΣο του Γ. Παπανδρέου βρίσκεται (σύμφωνα πάντοτε με την εκτίμηση των συριζαίων) στο 2,9%. Το ίδιο ποσοστό δίνεται και στους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου. Έγινε, τέλος, και εκτίμηση για τις έδρες που μπορεί να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 34,7% και με την προϋπόθεση ότι και τα δύο κόμματα (των Παπανδρέου και Καμμένου) θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. Η εκτίμηση ήταν… 149 έδρες.
Α.Π.