Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας: Εστία ανθρωπιάς στην εποχή της κρίσης


13.000 ιατρικές πράξεις και 3.000 ασθενείς δέχτηκαν εθελοντική βοήθεια 
O Σύλλογος Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκοψε, προχθές το βράδυ, την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στην «Ταβέρνα Κουκούτσης» με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Μπορνόβας, στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στο καθαρά εθελοντικό έργο του Κοινωνικού Ιατρείου, την προσφορά του στην κοινωνία της Καλαμάτας και ευρύτερα του Νομού Μεσσηνίας.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 13.0000 ιατρικές πράξεις σε 3.000 ασθενείς, στα δύο και πλέον χρόνια λειτουργίας του. Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει αδιαλείπτως το έργο του και ευχήθηκε με τη νέα χρονιά να εκλείψουν οι ανάγκες της ύπαρξής του. Τέλος, ευχαρίστησε τους εθελοντές, το σύλλογο ΞΕΝΙΑ για τη συμμετοχή του και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Από την πλευρά της κοινωνίας της Καλαμάτας, χρησιμοποιώντας μια παλαιότερη παρέμβαση του ιατρού Τάσου Πουλόπουλου, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους εθελοντές που προσφέρουν το χρόνο τους ή το υστέρημά τους για τους σκοπούς Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Όλους όσοι δούλεψαν και δουλεύουν για να στηθεί, να εξοπλιστεί και να λειτουργήσει, ανελλιπώς, παρά τις προσπάθειες κύκλων να σταματήσουν το έργο του. Όλους τους εθελοντές που το υποστηρίζουν με κάθε τρόπο, καθώς και όλους τους γιατρούς και οδοντίατρους, του Δικτύου των Ιατρείων που υποστηρίζουν σε δευτεροβάθμια φροντίδα τους ασθενείς του.
Τους καθημερινούς ανθρώπους, που δεν πίστεψαν και δε θα πιστέψουν ποτέ ότι οι φτωχοί και οι αποκλεισμένοι είναι αναπόφευκτο και μοιραίο μέγεθος, γιατί κάποιοι άλλοι πρέπει να θησαυρίζουν, να συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη στο όνομα της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.
Ο λόγος που στήθηκε το Ιατρείο ήταν η αλληλεγγύη στο χειμαζόμενο Άνθρωπο που βρέθηκε τούτη τη στιγμή σε τούτη τη χώρα. Δεν κάνει διακρίσεις. Δεν κάνει «φιλανθρωπία». Απλώνει το χέρι και βοηθάει το συνάνθρωπο να σηκωθεί από κάτω, να ορθοποδήσει. Για να συνεχίσει να αγωνίζεται για το δίκαιο και την ανθρωπιά. 
Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας είναι ένας θεσμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οξύμωρος. Οξύμωρος δεδομένου ότι ο κεντρικός σκοπός της δημιουργίας του είναι η αυτοκατάργησή του. Διότι ο λόγος που δημιουργήθηκε το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης είναι η αλληλοστήριξη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με σκοπό την άρση των αιτίων που οδήγησαν στην ίδρυσή του.
Και τα αίτια αυτά έχουν ονοματεπώνυμο: κοινωνικοοικονομική κρίση. Μια κρίση που έλκει μεν την καταγωγή της από το ευρωπαϊκό πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι, επιτείνεται όμως και πολλαπλασιάζεται από τις εντόπιες ασυλλόγιστες πολιτικές πρακτικές.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη