Με… ολονυκτίες, μαγειρέματα, εκπλήξεις και αντιδράσεις έκλεισαν τα ψηφοδέλτια στη Μεσσηνία


Ο κύκλος των κομματικών διαδικασιών, της εσωστρέφειας και των συζητήσεων ολοκληρώθηκε την τελευταία στιγμή, κι έτσι, χθες, οι πολιτικοί σχηματισμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ανακοίνωσαν και επίσημα τους υποψηφίους τους, βάζοντας ένα τέλος σε φήμες, σενάρια και εικασίες.
Βέβαια, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν άφησε χωρίς τραύματα τα κόμματα. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να παρεμβαίνει προσωπικά για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία και να δέχεται αρνητικές απαντήσεις.
Αντίστοιχα, όσο κι αν η εσωκομματική δημοκρατία είναι το… επικοινωνιακό ευαγγέλιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποια λογική είναι εκτός του ψηφοδελτίου στο νομό ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος, ένα πρόσωπο που χαίρει πολιτικής εκτίμησης και εκτός του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Μένοντας στον τελευταίο, εκείνο που μας ειπώθηκε από υπεύθυνο πρόσωπο, εκτός Νομαρχιακής Επιτροπής, είναι ότι υπήρξαν «λανθασμένοι χειρισμοί τόσο από τον Νίκο όσο και από την οργάνωση του νομού».
Ο χρόνος θα δείξει ποιος είχε, τελικά, δίκιο, σ’ αυτή την ιστορία. Πάντως, υπάρχει και η άποψη που θέλει τον Νίκο Πατσαρίνο να αναλαμβάνει υπεύθυνος της περιφερειακής παράταξης στο σύνολό της.
Θέμα, όμως, φαίνεται να δημιουργήθηκε και με την υποψηφιότητα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Μανώλη Μάκαρη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και προτάθηκε στον ίδιο να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο και οι διαβεβαιώσεις μέχρι την τελευταία ώρα ήταν θετικές προς το πρόσωπό του, βρέθηκε κι αυτός εκτός λίστας.

Ν.Δ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τη Συγγρού, οι επτά υποψήφιοι στη Μεσσηνία είναι τελικά οι εξής: Επικεφαλής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ακολουθούν οι: Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, Μαρία Οικονομάκου και Αντωνία Μπούζα.

ΣΥΡΙΖΑ
Έπειτα από ημέρες συνεδριάσεων, ουκ ολίγες «καραμπόλες», έωλη ονοματολογία και μια διαρκή διελκυστίνδα μετά Αθήνας και Καλαμάτας, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε αργά χθες το μεσημέρι τους υποψηφίους στη Μεσσηνία. Αυτοί είναι: Θανάσης Πετράκος, Γιώτα Κοζομπόλη, Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, Πέτρος Κωνσταντινέας, Σπύρος Μωρακέας, Ιωάννα Μαραβελή και Ελένη Ψαρρέα.
Να σημειωθεί ότι, λόγω των τριβών που υπήρξαν μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνία εξέδωσε χθες το απόγευμα την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, άγνωστες για οποιοδήποτε άλλο κόμμα, παίρνοντας υπόψη τις προτάσεις και τη βούληση των μελών του, μέσα από μια βασανιστική διαβούλευση, κατέληξε σε ένα ψηφοδέλτιο νίκης και στο Νομό Μεσσηνίας.
Επειδή οι διαθεσιμότητες ήταν πολλές, η επιλογή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Στόχος ήταν να εκπροσωπηθούν κοινωνικές ομάδες, διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες, γεωγραφικοί χώροι και να αποτυπώνεται το πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρήθηκε ότι δεν πρέπει να αξιοποιηθούν στο ψηφοδέλτιο στελέχη με αυξημένη ευθύνη και ιδιαίτερο βάρος στον αυτοδιοικητικό τομέα, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στα δύσκολα καθήκοντα που τους έχουν αναθέσει πρόσφατα οι πολίτες. Οτιδήποτε άλλο διακινείται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι κακόβουλο και στόχο έχει να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη και τους συνεργαζόμενους.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον Μ. Μάκαρη, επικεφαλής του συνδυασμού “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες”, δηλώνουμε ότι είχε και έχει την απόλυτη εκτίμηση και εμπιστοσύνη μας για τη σημαντική προσφορά του στα δημοτικά και κοινωνικά δρώμενα. Αν και υπήρχε πρόταση για την υποψηφιότητά του από την Κεντρική Επιτροπή Ψηφοδελτίων, από κοινού καταλήξαμε να μην είναι υποψήφιος και να συνεχίσει το έργο του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Στο παρά πέντε έκλεισε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη για τη Μεσσηνία. Οι επτά υποψήφιοι βουλευτές είναι οι: Κατερίνα Αθανασοπούλου, έμπορος, σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας. Διονύσης Αλευράς, δικηγόρος. Δρόσος Βελίας, δικηγόρος. Νάντια Γιαννακοπούλου, πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Γιάννης Κατσαργύρης, υπάλληλος στην εφορία, πρώην δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας. Ηρακλής Μαρκόπουλος, συνταξιούχος της ΔΕΗ. Γιώργος Χοντζέας, ελεύθερος επαγγελματίας, οικοδόμος.
Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Με αίσθημα ευθύνης, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα, παρουσιάζουμε τους υποψηφίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ στο Νομό Μεσσηνίας. Τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο είναι πρόσωπα που ζουν και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, επαγγελματικά καταξιωμένα στους τομείς εργασίας τους, επιστήμονες, νέοι και γυναίκες. Χαρακτηριστικά στοιχεία του ψηφοδελτίου είναι η ανανέωση, η ανιδιοτέλεια, η καθαρή σχέση με την κοινωνία».
Συντονιστής προεκλογικού αγώνα είναι ο Γιάννης Χριστόπουλος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής. Υπεύθυνος για τη νεολαία ο Θανάσης Τσαλδάρης και υπεύθυνος για τη νομική κάλυψη ο Αντώνης Γιαννακόπουλος.

ΔΗΜΑΡ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Την Κυριακή το πρωί θα γίνει στην Καλαμάτα η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του σχήματος που έχει προκύψει μετά τη συνεργασία της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Πρασίνων, του Νίκου Χρυσόγελου. Οι επτά υποψήφιοι βουλευτές του σχήματος είναι οι: Χαρούλα Αργυροπούλου, συνταξιούχος. Μπάμπης Βακαλόπουλος, υπάλληλος στον Αθλητικό Φορέα του Δήμου Καλαμάτας. Άννα Κούγια, πτυχιούχος ΑΕΙ, υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην Αγροτική). Ευαγγελία Ράλλη, μέλος των Γάλλων Πρασίνων και πρώην εκπρόσωπος των Πρασίνων της Ευρώπης, υποψήφια βουλευτής το 2012 με τους Οικολόγους Πράσινους. Δημήτρης Τροχάτος, μηχανολόγος μηχανικός, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην Πελοπόννησο. Νίκος Τσαπόγας, πολιτικός μηχανικός και Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, νοσηλευτής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η παρουσίαση θα γίνει στις 11.30 το πρωί, σε μεζεδοπωλείο της παραλιακής οδού Ναυαρίνου.

ΠΟΤΑΜΙ
Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και το όνομα του τελευταίου υποψηφίου για τη Μεσσηνία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, τα ονόματα είναι αναλυτικά τα εξής: Γιαννακέας Γιώργος, επιχειρηματίας. Γιαννόπουλος Γιώργος, ηθοποιός. Κάτσου Σταυρούλα, λογίστρια. Μπακέας Παναγιώτης, ιδιωτικός υπάλληλος. Σαββίδης Χαράλαμπος αρχιτέκτων μηχανικός. Σιαβελής Παναγιώτης, φυσικοθεραπευτής. Υφαντίδου Γεωργία, εμποροβιοτέχνης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο οι δηλώσεις υποψηφιότητας που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Μεσσηνία. Υποψήφιοι είναι οι: Κωνσταντίνος Ξηρογιάννης, ταξιδιωτικός πράκτορας. Δημήτρης Μπαρμπετσέας, ελεύθερος επαγγελματίας, αγρότης. Θεόδωρος Σαμπαζιώτης, έμπορος. Λίνα Παπαβασιλείου, άνεργη, πρώην δημοσιογράφος. Αικατερίνη Αργυροπούλου, νοσηλεύτρια που προέρχεται από τη νεολαία του ΛΑΟΣ και Δημήτρης Ηλιόπουλος, υπάλληλος του Μετρό στην Αθήνα.

του Αντώνη Πετρόγιαννη